Причому стається вона навіть зі сковорідками з антипригарним покриттям. Журнал Physics of Fluids опублікував результати дослідження проблеми.

Цікаво Від зерна до полиці: як в Україні виготовляють якісну курятину й при цьому дбають про довкілля

Учені дослідили динаміку руху олії тефлоновою та керамічною поверхнею. Їхню увагу привернув той факт, що за деякий час по центру дна сковорідки утворюється суха пляма.
Добра пательня – незамінний помічник на кухні / Фото Unsplash

Причиною цього є розтікання олії від центру до країв сковорідки внаслідок утворення під час нагрівання знизу температурного градієнта поверхневого натягу.

Ми експериментально пояснили, чому їжа прилипає до центру сковороди. Це викликано утворенням сухої плями в тонкій плівці соняшникової олії в результаті термокапіллярної конвекції, – зауважив один з авторів наукового дослідження.

При правильному догляді сковорідка може прослужити дуже довго / Фото Unsplash

Корисні лайфхаки, щоб їжа не прилипала до сковорідки:

  • Для того, щоб уникнути пригорання їжі, варто взяти пательню з товстим дном.
  • Почати готувати страву тільки після того, як пательня добре розігріється.
  • Смажити продукти потрібно на якісній сковорідці.
  • Їжу необхідно регулярно перемішувати під час готування.
  • Якщо пательня з такого матеріалу, як алюміній, варто перед готуванням посипати на неї трішки солі.
  • Старайтеся готувати добре висушену їжу. Заморожену їжу не варто класти на сковорідку, доки не стече вся зайва рідина.
  • Якщо ви готуєте на сковорідці з антипригарним покриттям, ви не повинні використовувати металеві ложки або лопатки, тому що вони можуть пошкодити покриття.