Що таке Чуду

Чуду – кумицька національна страва, котра прийшла з Дагестану. Найбільшої популярності вона набула за часів радянського союзу.

Читайте також МХП презентував сучасну R&D-лабораторію: у чому суть експерименту

Чуду можна готувати на молоці, воді та кисломолочних продуктах. За формою Чуду можуть бути круглими, трикутними – все залежить від ваших вподобань. Паляниці смажать зазвичай на сухій сковорідці до рум'яної скоринки.

Начинки для Чуду

Популярними начинками для паляниць є м'ясні: фарш з курятини, баранини, яловичини чи свинини. Також в Чуду додають різноманітний сир моцарелу, кисломолочний сир, тверді сири або блакитні, зелень та рибний фарш. Щодо солодких Чуду – найсмачніші з вишнею та корицею.

Рецепт Чуду на молоці в духовці

  • Час: 45 хвилин
  • Порції: 2
  • Калорійність на 100 грамів: 190 ккал


Чуду на сковорідці / Фото Кукпад

  1. Для приготування тіста підігрійте молоко та воду до кімнатної температури.
  2. У мисці з'єднайте половину борошна з сухими дріжджами, цукром та сіллю. Перемішайте руками.
  3. Влийте до сухих інгредієнтів молоко та воду – перемішайте тісто.
  4. Розтопіть вершкове масло та влийте до тіста.
  5. Накрийте рідке тісто шаром харчової плівки та залишіть на 15 хвилин підрости.
  6. Додавайте до тіста решту борошна невеликими частинами та замішуйте його. Коли тісто буде однорідним, еластичним та м'яким – воно готове.

    Пам'ятайте, що тісто може й не увібрати все борошно, а може навпаки його забракнути. Все залежить від замісу тіста на паляниці.
     
  7. Розділіть тісто на дві більші частини, й на дві менші. Сформуйте з нього чотири кульки та по черзі розкачуйте їх у пласт.


    Більші та менші кульки з тіста / Фото Кукпад
     
  8. Викладіть спочатку більший шматок, далі улюблену вашу начинку та накрийте меншим розкачаним шматком. Ретельно защепіть краї тіста. Аналогічно сформуйте й друге Чуду.


    Сформована Чуду / Фото Кукпад
     
  9. Змастіть поверхню паляниць жовтком та відправте на деко вкрите пергаментом для випікання.
  10. Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте паляниці до рум'яної скоринки.


    Випечена паляниця / Фото Кукпад
     
  11. Трішки охолодіть готову страву та подавайте до столу. Смачного!

Рецепт тіста для Чуду на воді

  • Час: 55 хвилин
  • Порції: 2
  • Калорійність на 100 грамів: 170 ккал


Чуду смажене на сковорідці / Фото 1000 меню

 

  1.  Для приготування тіста змішайте в мисці борошно, сіль та теплу воду. Замісіть круте тісто та залишіть його відпочити на 15 хвилин.
  2. Розділіть тісто на паляниці на 12 частин та сформуйте з них кульки. 
  3. Розкачайте в тонкий пласт кожну кульку тіста та на одну з половинок викладіть улюблену начинку. Іншою половинкою тіста накрийте начинку та защепіть краї.
  4. Трішки розкачайте скалкою та відправте обсмажуватися на розігрітій сковорідці без олії.
  5. Готові Чуду викладайте одних на одних та змащуйте розтопленим вершковим маслом. Смачного!