Де росте ваніль: розповідає кондитерка Ліза Глінська

1 березня 2021, 16:26
Читать новость на русском

Про батьківщину ванілі та де вирощують прянощі сьогодні розповідає кондитерка Ліза Глінська.

Талановита українська кондитерка Ліза Глінська поділилась корисної інформацією про ваніль.

Читайте також Де росте какао: кондитерка Ліза Глінська про шоколодне дерево

Ваніль – спеція без якої важко уявити випічку та десерти. Сьогодні ваніль можна придбати як стручком, так і у цукрі чи концентраті.

Квітка та стручок ванілі/Навколо світу Україна

Та що ви знаєте про цю пряну та ароматну спецію? Єлизавета Глінська розповідає кілька цікавих фактів про ваніль та де вона росте.

Де росте ваніль

Родина ванілі – Мексика та Центральна Америка. Ліза Глінська стверджує, що ще племена ацтеків використовували насіння ванілі в приготуванні шоколадних напоїв.

Завдяки Колумбу ваніль набула популярності в Іспанії, Італії, Австрії, а на початку 19 століття і в інших країнах, – прокоментувала кондитерка.

До середини 19 століття ваніль вирощували тільки на її історичній батьківщині, хоч намагалися її вирощувати й в Азії, і в Африці, але все безрезультативно – плодів не було.

А причиною було те, що запиляли ваніль малесенькі бджілки, які живуть тільки в Мексиці та сусідніх країнах. Тільки в 19 столітті на острові Реюньйон хлопчик-раб винайшов метод штучного її запилення за допомогою дерев'яної голки. Цим методом, до речі, користуються й досі.

Ваніль дорогий продукт і це ні для кого не секрет. Дорогою вона була тоді та тепер, а все через те, що вирощують, запилюють та збирають її вручну.

Зараз ваніль вирощують в багатьох країнах, а ванільними магнатами вважаються Мадагаскар та Індонезія. Вони вирощують понад 80 відсотків всієї ванілі у світі.

Також ваніль вирощують на Ямайці, Таїті, Гваделупі, в тропічній частині Південної Америки, на Цейлоні, Сейшельських, Коморських островах, на Маврикії та Полінезії.