День кондитера: історія та рецепт солодкого десерту

3 травня 2021, 11:25
Читать новость на русском

Кожне свято не обходиться без солодких десертів. Ми підготували для вас рецепт тірамісу, який ви легко можете приготувати вдома.

3 травня в Україні святкують День кондитера. Вони створюють солодкі шедеври, які створюють атмосферу свята, радості та щастя.

Читайте також Як приготувати еклери в домашніх умовах: простий рецепт

Приготування солодощів, тістечок, тортів – це мистецтво. Хороший кондитер не тільки знає як створити десерти, має витончений смак, а й володіє фантазією та творчою уявою. Кондитер – митець, який як художник створює кондитерські шедеври.

Історія кондитерського мистецтва своїм корінням сягає давніх часів, коли використовували мед, фрукти, прянощі, а потім навчилися отримувати цукор з соку тростини в Індії. Згодом усі солодощі у Європу привозили зі Сходу. Наприкінці XV на початку XVI століття кондитерське мистецтво виникло в Італії й пов'язано з появою та поширенням цукру у тих регіонах.

Слово кондитер походить від італійського дієслова "кандіере" – "варити в цукрі", а з латини "кондитор" означає майстра, який готує їжу на професійному рівні. У давні часи так називали не тільки кухарів. З поширенням кондитерської справи у XVIII столітті таких майстрів почали називати кондитерами.

В Україні пропонується відзначати 3 травня, коли 1932 року було засновано Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості.

Кондитери створюють шедеври, , які люблять в усьому світі: відомі французькі тістечка – макаруни, круасани, торт "Наполеон" або італійське – тірамісу.

Десерт тірамісу/ Фото Рexels

Рецепт тірамісу

Інгредієнти:
– 6 яєць;
– 500 грамів сиру маскарпоне;
– 250 грамів печива савоярді;
– 150 грамів цукру;
– 300 мілілітрів кави еспресо;
– 30 мілілітрів кавового лікеру або коньяку;
– 3-4 столові ложки какао-порошку;
– шоколад;
– дрібка солі.
  1. Приготуйте каву, залиште для охолодження.
  2. Жовтки відокремте від білків. Поставте білки у холодильник.
  3. У мисці збийте міксером жовтки з цукром, додайте сир маскарпоне, перемішайте до однорідної консистенції.
  4. Білки з дрібкою солі збийте міксером у пишну піну, додайте у крем з сиром, обережно перемішайте лопаткою.
  5. Каву з'єднайте з лікером. Кожне печиво занурте у каву, викладіть у форму шарами, змастіть кремом, зверху викладіть крем. Залиште на 10 годин у холодильнику.
  6. Перед подачею посипте десерт какао, задекоруйте тертим шоколадом. Смачного!