Це має бути на кожній кухні: секрети топленого вершкового масла ґхі
Джерело:
Food & MoodДомашнє топлене масло – ідеальний компонент смажених страв. Завдяки йому найпростіша їжа отримує чудовий смак та аромат. І приготувати його дуже просто. Дотримуйтеся рецепта – і у вас усе вийде!
Топлене вершкове масло, або, як його називають в Індії, ґхі (ґгі), вирізняється чудовим сонячним кольором і легким горіховим ароматом. Через низький уміст вологи воно довго зберігається, а висока температура диміння робить його ідеальним для приготування страв у фритюрі та запікання.
До речі Чим замінити шашлик: швидкі рецепти з курятини на мангалі чи в духовці
Звичайне масло містить молочні білки, а тому починає диміти при набагато нижчій температурі, ніж ґхі. У процесі ж висвітлення ці білки з продукту видаляються – і він стає безпечним для алергіків і тих, хто не переносить лактозу та казеїн.
Топлене масло – чудовий помічник кулінара / Фото Pixabay
Приготувати ґхі легко. Кілограм свіжого вершкового масла жирністю 82% нарізаємо дрібними шматочками, кладемо до каструлі з товстим дном і топимо на повільному вогні.
Доводимо до кипіння й тримаємо на вогні, доки не випарується волога. Вимикаємо плиту й збираємо з масла білу піну. Воно має стати прозорим та золотавим.
Даємо маслу трохи охолонути й переливаємо його до чистої банки, щоб воно "схопилось". У результаті отримаємо близько 700 грамів ґхі.
При кімнатній температурі топлене масло зберігається до 9 місяців, а в холодильнику – до 15 місяців.