На думку найперше спадають два варіанти: домашня яловичина та фермерська. А який варіант – кращий? Зараз розберемося.

Читайте також Легкі та поживні сніданки для всієї родини: 4 простих рецепти з курочкою

Коли мова заходить про домашню яловичину, уява малює чистих, угодованих корівок, які мирно скубають травичку на полонині й п'ють кришталево чисту воду з гірських джерел. Таку тварину вирощують "для себе". Отже, якість м'яса начебто не має викликати сумнівів.

Водночас поширеним є міф, що на фермах корів утримують у негуманних умовах. Та й із раціоном худоби не заморочуються. Тож м'ясо таких корів залишатиметься жорстким, скільки його не готуй.

Звісно, ці стереотипи не є правдивими. Адже альпійські корівки з рекламних листівок не можуть вважатися еталоном здорової худоби, а надійні фермерські господарства мають сертифікати якості. Тому при купівлі м’яса варто врахувати чимало нюансів.

На що звертати увагу при купівлі яловичини

  1. Тварина гарантовано повинна бути здоровою.

На фермах, які позиціонують себе як постачальники високоякісної сировини для м'ясопереробних підприємств, худобу регулярно оглядає ветеринар. Постачальник може це підтвердити відповідними документами. За здоров'я домашньої корови відповідає господар, який її ростить, і тут багато залежить від його відповідальності та порядності. Іноді – щастить, іноді – ні.

  1. Корівки повинні збалансовано харчуватися протягом життя і перебувати на вільному вигулі.

Фермерське господарство, яке дбає про свою репутацію, не годуватиме худобу абичим. Все тому, що від якості кормів буде залежати якість їхньої продукції. Худобі дають натуральне зерно (пшеницю, кукурудзу) та сіно. Таке харчування сприяє тому, що м'ясо стає м'яким через менший вміст жил і більшу кількість жиру. Воно соковите та смачне, а смак для яловичини – головний критерій.

У домогосподарствах раціон підбирає господар, керуючись своїм попереднім досвідом або рекомендаціями сусідів чи знайомих. Корову випасають протягом усього дня і нерідко – на узбіччі трас. Тварина не тільки їсть невідомо яку траву, а й може пити воду з калюжі чи брудного струмка.

Відтак домашню худобу годують переважно травою або сіном, такий раціон збільшує жорсткість м’яса та впливає на його якість.

Зимує худоба в обох випадках у корівнику. Але на сучасних фермах європейського стандарту розміри приміщень, де утримуються корови, є достатньо просторими, чистими, з комфортним мікрокліматом та дотриманням всіх зоогігієнічних норм. Туди завжди забезпечується притік свіжого повітря.

У домашніх господарствах худобу тримають у маленькому хліву. Розвернутися там ніде. А у більшості випадків господарі практикують ще й так зване цілодобове "прив'язне" утримання.

  1. Купуйте яловичину, отриману від спеціальних порід худоби.

На фермах вирощують "м'ясні" або ж "молочно-м'ясні" породи корів. І на це є кілька причин. Зокрема, така худоба дає краще м'ясо. Також породиста корова є більш стійкою до зовнішніх умов та менше хворіє.

Варто також зазначити, що у фермерських господарствах середній вік бичка, якого відправляють на забій, – 1,5 року, корови – максимум 4. А тривалість життя домашньої корови становить 10 – 17 років. Так довго її тримають, бо вона дає молоко. Лише після цього йде "під ніж". Очевидно, що таке м’ясо буде жорстким, адже тварина – стара.

  1. І останній, найбільш важливий момент – санітарна безпека.

Якщо ви придбали домашню яловичину (навіть дуже хорошої якості), ніхто не може вам гарантувати, що при розрубці м'яса, його фасуванні й доставці до точки продажу було дотримано всіх санітарно-гігієнічних норм. А от професійна обробка та пакування м'яса не просто полегшує покупцеві вибір, а зводить до нуля ризик отруєнь.

Професійна обробка м'яса зводить до нуля ризик отруєнь / Фото Shutterstock

Чи є в Україні виробники якісної фермерської яловичини?

Скажемо з упевненістю: є. І сьогодні ми розповімо про бренд, якому довіряють кращі українські м'ясокомбінати та провідні торговельні мережі.

Цю яловичину подають у ресторанах та на борту літаків міжнародних авіаліній. Також її можна скуштувати в ОАЕ, Казахстані, Азербайджані, Молдові, Киргизстані та Вірменії. Виробник експортує понад чверть своєї продукції та продовжує нарощувати об'єми продажів всередині країни! Погодьтеся, цифри свідчать про високі стандарти, що дають змогу задовольняти смак найвибагливішого споживача.

Для частини країн, куди експортується яловиче м'ясо, дуже важливо, аби воно відповідало стандартам Халяль. А це – не так вже й просто. Фахівці, які проводять моніторинг і потім підтверджують відповідність продукції стандарту сертифікатом, відстежують весь цикл вирощування худоби та виробництва яловичини – від забою до розділки м'яса. Зокрема є вимога, щоб тварини харчувалися виключно натуральними кормами, які не містять гормональних і штучних добавок, а також ГМО. І така експертна оцінка продукції проводиться регулярно.

Ми відповідаємо за кожен шматок м'яса своїм ім'ям, своєю репутацією, –
запевняють на підприємстві "Лубним'ясо", що постачає на український та світовий ринок яловичину під ТМ Skott Smeat.

Попит на хорошу яловичину – високий. За добу завод, розташований на Полтавщині, може виробляти 25 тонн продукції! Причому м'ясо на підприємстві не просто фасують і запаковують – тут забезпечено повний цикл його виробництва та реалізації.

Як це відбувається?

Розпочинається все із закупівлі високоякісної сировини. За нею їдуть на перевірені ферми в центральних, східних та південних областях України. Вибір здійснюється дуже прискіпливо. Корови мають бути вгодованими (вага жорстко регламентується) і здоровими, що замовник регулярно перевіряє під час ветеринарного аудиту. З фермерським господарством не розпочинають співпрацю, доки працівники підприємства особисто не пересвідчаться, що худобу вирощують у належних умовах.

Забій відбувається вже безпосередньо на підприємстві, після чого туші проходять строгий ветеринарно-санітарний контроль. На підприємстві діють стандарти ISO 22000-2018 HACCP та Halal, відповідність яким щороку треба підтверджувати.

У пакувальному цеху вакуумні машини м'ясо щільно запаковують продукцію, після чого партіями відправляють до камер зберігання. Їх на підприємстві п'ять, і в кожній з них одночасно може зберігатися 250 тонн охолодженої або замороженої продукції. За одну зміну тут пакують від 7 до 8 тонн яловичини, але можуть пакувати й по 25 тонн.

Як виготовляють фермерську яловичину: дивіться відео

Далі м'ясо вирушає до покупця. Якщо за межі країни – то морем, у рефрижераторних контейнерах. Якщо по Україні – то автомобільним шляхом. При прийомі товару перевіряється, чи відповідає температура м'яса зазначеній на упаковці. Частина продукції реалізується через інтернет-магазин виробника.

Яловичина ТМ Skott Smeat – на будь-який смак!

Яловичину ТМ Skott Smeat цінують як любителі європейської та американської кухні, так і шанувальники традиційних українських страв. Їй віддають належне й гурмани-експериментатори, і ті, хто вважає себе консерватором щодо їжі. Нею охоче смакують і затяті м'ясоїди, що не уявляють життя без соковитих яловичих стейків, і фанати здорового харчування, які рахують у своєму раціоні кожну калорію.

Виробник пропонує широкий асортимент продукції:

Напівфабрикати:

  • Охолоджені та свіжоморожені фарші для кулінарних експериментів.
  • Котлети зі 100% яловичини з додаванням солі та перцю. Вони смакують і в бургерах – із соусом та сиром чедер, і як окрема страва.
  • Мітболи та кебаб, які можна готувати щоразу за новим рецептом.
  • Гуляш та бефстроганов: шанувальники кулінарної класики оцінять переваги вже нарізаної яловичини.

Стейки:

  • Класичні: Рібай, Філе Міньйон, Стріплойн, Тібоун.
  • Альтернативні: вони доступніші за ціною, ніж класичні, але від того не менш смачні!

Яловичину традиційної розділки: вирізку, корейку, лопатку, тазостегнову, міжреберну, грудну, шийну та спинну частини, рульку.

Субпродукти: печінку, серце, язик, щічки, кісточки для запікання

Яловичина ТМ Skott Smeat / Фото Skott Smeat

Скуштуйте будь-яку позицію з цього переліку – і ми гарантуємо: яловиче м'ясо надовго закріпиться у вашому меню!