Фіш-н-чипс – апетитний перекус із обсмаженої в клярі риби та картоплі фрі.

Фіш-н-чипс вважається неофіційною національною англійською стравою і є складовою англійської кухні. Походження страви губиться в століттях, але заведено вважати, що національною стравою Британії вона стала у 1860-х роках.

Можливо, його складові потрапили до Англії різними шляхами: картопля фрі з Франції, а риба — звичний місцевий продукт. Основою його успішного просування були маленькі сімейні підприємства, які традиційно продавали різні харчі на вулицях Лондона та інших великих міст Північної Англії.

Перший англійський фастфуд зазвичай їли у вечері в п'ятницю, а популяризувалась фіш-н-чипс, як їжа заводських трударів.

Рецепт фіш-н-чипс

  1. Ретельно помийте картоплю, почистіть від шкірки та залишіть у воді на 20 хвилин. Наріжте картоплю скибочками, як на фрі та викладіть на паперовий рушник.
  2. Налийте 400 – 500 мл олії до каструлі й нагрійте до 180 градусів.
  3. Для кляру змішайте борошно з сіллю, крохмалем та влийте холодне пиво – перемішайте. Додайте до кляру яйце та трішки лимонного соку та перемішайте до однорідної маси, щоб не було грудочок.
  4. Рибу збризніть лимонним соком, натріть сухим кропом та обваляйте в клярі. Обсмажте рибу у фритюрі до золотистої скоринки близько 3 хвилин. Готову рибу викладіть на паперові рушники, щоб позбутись зайвої олії.
  5. Нарізану картоплю обсмажте у фритюрі та подавайте разом з рибою та шматочками лимона.

Смачного!