Зазвичай гарбуз називають королем осені, адже це його час! Щоб підготуватись до холодної зими кожній людині саме осінню потрібно ввести у свій щоденний раціон страви з гарбуза. Саме він зміцнить ваш імунітет та оздоровить ваш організм.

Користь і шкода

Гарбуз містить безліч корисних мікроелементів та вітамінів: азотисті та білкові речовини, органічні кислоти, клітковину, крохмаль, каротин, глюкозу, фруктозу, солі міді, фосфору й заліза, а ще цинк, вітаміни А, В1, В2, С, Д, Е, РР, Т й К.

Завдяки підвищеному вмісту солей міді й заліза гарбуз корисно вживати при атеросклерозі та недокрів'ї. Сирий гарбуз зміцнює судини й нормалізує тиск, лікарі рекомендують вживати осінній овоч при захворюванні серцево-судинної системи.

Гарбуз з насінням

Імунітет людини зміцнює велика кількість вітаміну С, що міститься у гарбузі.

Варений гарбуз виводить зайву рідину з організму, долає закрепи та чудовий сечогінний продукт.

Регулярне вживання гарбуза прискорить ваш метаболізм, покращить обмінні процеси та допоможе вам схуднути.

Сік з гарбуза діє на людський організм як заспокійливе, а ще корисний для нормальної роботи нервової системи.

Насіння гарбуза відоме як протигельмінтний засіб, дітям його дають для профілактики від глистів.

У гарбуза майже не має протипоказань, проте людям з виразкою шлунку та підвищеною кислотністю слід з обережністю вживати його у своєму раціоні.

У 100 грамах гарбуза 26 ккал, з них 1,15 г білка, 0,19 г жирів та 5,6 г вуглеводів.

Що приготувати з гарбуза

З гарбуза можна приготувати що завгодно, від легких крем-супів, каш з рисом та пюре до вишуканих запіканок, різотто, десертів та фланів.

Найпопулярнішими стравами з гарбуза є: гарбузова каша на молоці з рисом, яку частенько готують на сніданок, гарбузовий крем-суп з сорту "Гітара" з додаванням мускатного горіха та вершків, італійське різотто з гарбузом та трюфельною олією, оладки з гарбуза та яблук та багато інших домашніх смаколиків.