Хурма – ягода, яка має грецьке походження та у перекладі означає "Їжа богів" або "Божественний вогонь".

Плоди хурми розміром з середнє яблуко, великі та м'ясисті. Зрілість хурми можна розрізнити за її смаком, адже якщо вона терпка та гірка, вона ще не дозріла, а якщо солодка та м'яка – саме час її куштувати.

Популярні сорти хурми в Україні

Найпопулярнішою в Україні вважають хурму сорту Шарон, яку вивели в Ізраїлі та місцеві маркетологи назвали на честь однойменної рівнини. Справжня назва сорту – Тріумф.

Популярні сорти хурми

Ще одним відомим сортом хурми є Корольок. Він має темно-коричневий колір з коричневою м'якоттю.

"Шоколадна хурма" часто трапляється на прилавках супермаркетів, її завезли з Америки. Її головна відмінність – при розрізанні вона темніє та на смак нагадує шоколад.

Справжня, традиційна хурма має гострий кінчик, помаранчева та на дотик дуже м'яка й соковита. Всередині хурми знаходяться часточки схожі на желе та кілька кісточок.

Що робити якщо купили невдалу хурму

Якщо при розрізанні ви виявили, що хурма ще не достатньо стигла та терпка – відправте ягоду до морозилки на 30 хвилин. Хурма стане м'якшою, солодшою, а її терпкість зникне.

Користь і шкода хурми

Хоч плоди хурми солодкі на смак, в неї досить низький глікемічний індекс. Проте не варто нею захоплюватись людям із зайвою вагою та діабетикам.

Щоб не викликати алергічну реакцію з обережністю потрібно вживати хурму й вагітним жінкам та маленьким діткам.

Лікарі рекомендують вживати ягоди при анемії, гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну, підтримки стану печінки та жовчовивідних шляхів. Якщо ви активно займаєтесь спортом або кожного дня знаходитесь у фізичному виснаженні – хурма саме для вас.

Проте не варто захоплюватись нею та споживати у великих кількостях, адже можуть бути закрепи.

У хурмі багато заліза, марганцю, вітаміну С і бета-каротину, а за кількістю антиоксидантів вона може позмагатись із зеленим чаєм.

Як вживати хурму

Ретельно помийте плід чистою водою та просушіть паперовим рушником. Традиційну хурму можна їсти ложкою, а Шарон чи Корольок сміло можна нарізати ножем на шматочки.

З додаванням хурми також готують свіжі вітамінні салати, печуть мафіни та пироги, варять варення й джеми.