Готувати м'ясо на мангалі, особливо ніжне куряче, – мистецтво, що потребує постійної практики. Тому редакція Смачно 24 склала для вас корисну пам'ятку. Зазирайте до неї, перш ніж улаштувати барбекю, – і курочка у вас завжди буде ідеальною!

До теми Маринувати не можна купувати: що краще – купити вже підготоване м'ясо чи замаринувати власноруч

Помилка 1. Шампури чи решітка – не має значення

Правильно обране приладдя – половина успіху. Кожна частина курочки потребує свого методу приготування. Наприклад, куряче м'ясо без кістки, як-от філе чи м'ясо стегна, відмінно пропікається на шампурах. А от для м'яса на кістці (крилець чи гомілок) найкращий варіант – решітка. Наявність кістки прискорює приготування, а на решітці процес контролювати легше.

куряча гомілка

Для м'яса на кістці найкращий варіант – решітка / Фото Shutterstock

Помилка 2. Щойно розпалили вогонь – і можна готувати

Перш ніж покласти курочку на решітку чи нанизати на шампури, щоб відправити на мангал, переконайтеся, що все приладдя – чисте.

Постійно стежте за вугіллям, заливаючи водою осередки полум'я, щоб курочка не пригорала. Зазвичай на добре прогрітому вугіллі курочка готується 10 – 15 хвилин, залежно від її частини.

Помилка 3. Будь-який маринад – правильний

Поширена помилка недосвідчених кулінарів – маринувати курочку "традиційним" способом – в оцті чи майонезі. А такий маринад лише псує страву.

Щоб не лише підкреслити смак курячого м'яса, а й зберегти його структуру, краще маринувати курочку в суміші спецій, зелені та подрібнених овочів (підійдуть цибуля, солодкий перець, гострий перчик чилі).

Помилка 4. Нарізання – другорядна річ

Аж ніяк! Це один із ключових чинників вашої кулінарної перемоги (чи поразки). Нарізавши м'ясо надто маленькими шматочками, ви ризикуєте пересушити страву. А завеликі шматки можуть залишитися сирими всередині. Нарізати курочку слід однаковими шматочками – завбільшки 4 сантиметри кожен.

курячий шашлик

Нарізати курочку слід однаковими шматочками / Фото Shutterstock

Помилка 5. Усі частини курочки готуються однаково

Ба ні. Універсального підходу в цій справі не існує, адже кожна частина курочки потребує різної тривалості приготування. Наприклад, філе готується швидше за гомілки чи стегенця.

Як готувати на відкритому вогні різні частини курочки

У кожної частини курячої тушки – своя тривалість приготування. Розберімося ж в усіх тонкощах.

Філе та м'ясо стегна

Курятину без кісток та шкіри найкраще готувати на середньому прямому жару від 10 до 15 хвилин. Якщо смажити м'ясо 2 – 3 хвилини на кожному боці, воно матиме інтенсивніший смак. І перевертати його рекомендуємо не частіше ніж двічі.

Курячі стегна та гомілки

Темне м'ясо готується довше. Стегна та гомілки спершу просмажують 6 – 10 хвилин на середньому прямому жару, щоб вони стали золотаво-коричневими. І за цей час їх перевертають лише один раз. А далі доводять до готовності в зоні середнього непрямого жару протягом 20 – 25 хвилин.

курячі стегна

Темне м'ясо готується довше / Фото Shutterstock

Курячі крильця

Спершу курячі крильця смажать 4 хвилини на прямому жару й решітку за цей час перевертають лише один раз. Далі м'ясо доводять до готовності 15 хвилин на непрямому жару.

Маринувати м'ясо вдома чи довірити це виробникові

Отже, щоб курочка на мангалі завжди виходила на славу, потрібні ретельна підготовка й пильна увага до деталей. А щоб не гаяти час відпочинку, можна придбати вже замариновану курятину від перевіреного виробника.

Шашлик із м'яса стегна від "Наша Ряба Апетитна" / Фото 24 канал

Так, широкий асортимент маринованої курочки для поціновувачів страв із димком підготувала "Наша Ряба Апетитна". Тут кожен знайде свою улюблену частину курочки, замариновану у спеціях та травах:

  • ніжне філе з зеленню та цибулькою;
  • гомілки зі спецією карі;
  • крильця з травами та часником;
  • стегна в томатному маринаді;
  • крильця з пікантним чилі;
  • м'ясо стегна без шкіри з базиліком і томатами.

Свіжа курочка вже нарізана шматочками, замаринована й готова вирушити просто на мангал. Із "Апетитною" барбекю або пікнік у вас щоразу виходитиме надзвичайно смачним. І головне – без зайвих зусиль!