Італійський різдвяний хліб панеттоне з родзинками можна зберігати протягом 2-3 днів після випікання, а от фабричні – кілька місяців.

Читайте також Рецепт дня: штоллен – німецький різдвяний кекс

Тісто на панеттоне можна приготувати заздалегідь та заморозити, а день перед випіканням дістаньте його та поставте розморожуватись на ніч в холодильнику. Зранку вже можна випікати різдвяний смаколик.

  1. Для приготування опари змішуємо всі інгредієнти з теплим молоком, але не гарячим. Перемішуємо опару та накриваємо харчовою плівкою та залишаємо підійти на годину в теплому місці.
  2. Після цього ставимо тісто в холодильник на ніч, а зранку залишаємо його в кухні при кімнатній температурі ще на 2 години.
  3. Додаємо в опару 100 г борошна, дріжджі, 60 г цукру та два яйця. Вимішуємо тісто вручну до еластичності тіста або за допомогою кухонного комбайна.
  4. Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно розм'якло. Додайте 60 грамів вершкового масла до тіста та продовжуйте вимішувати тісто, доки воно не стане відлипати від рук або стінок чаші комбайна.
  5. Сформуйте кулю з тіста, накрийте харчовою плівкою та поставте в сухе тепле місце підійматися на 2 години. Знову відправте тісто до холодильника на цілу ніч, а на ранок залишіть на 2 години при кімнатній температурі.
  6. Родзинки помийте водою, замочіть та просушіть на паперовому рушнику. Натріть на тертці цедру лимона.
  7. Розріжте стручок ванілі та вийміть насіння, додайте до тіста. Також з'єднайте тісто з рештою борошна, яйця й жовтками, додайте цедру лимона, цукор, сіль та вершкове масло.
  8. Вимішуйте тісто доки воно не стане однорідним, додайте цукати й родзинки та знову вимішайте тісто. Залишіть тісто підійматися на 2 години в теплому місці.
  9. Дістаємо тісто, обережно перевертаємо його кілька разів та формуємо складки – ніби складаємо з тіста конверт.
  10. Для випікання правильного панеттоне нам потрібні форми розраховані на 1,3 кг тіста. Ретельно змастіть їх маслом та вистеліть пергаментом для випікання.
  11. Викладіть тісто в форми, закрийте харчовою плівкою та залишіть підходити доки воно не виросте до краю форми.
  12. Розігрійте духовку до 200 градусів, в окреме деко налийте води, щоб забезпечувало потрібний рівень вологості під час випікання панеттоне. Зніміть плівку з панеттоне, зробіть надріз на тісті у формі хреста та поставте в серединку 10 г вершкового масла.
  13. Відправте панеттоне в духовку на 15 хвилин, далі зменште температуру до 190 градусів й випікайте ще 10-15 хвилин. Далі 180 градусів. В загальному наш різдвяний панеттоне потрібно випікати 50 хвилин.
  14. Перш ніж виймати випічку з форми дайте йому повністю охолонути.
  15. Охолоджений панеттоне посипте цукровою пудрою. Смачного!