Як приготувати різдвяний італійський панеттоне вдома: рецепт з родзинками
20 грудня 2020,
11:15
Читать новость на русском
Неймовірний рецепт різдвяної випічки з самої Італії підготував для вас SmachnoNews.
Італійський різдвяний хліб панеттоне з родзинками можна зберігати протягом 2-3 днів після випікання, а от фабричні – кілька місяців.
Читайте також Рецепт дня: штоллен – німецький різдвяний кекс
Тісто на панеттоне можна приготувати заздалегідь та заморозити, а день перед випіканням дістаньте його та поставте розморожуватись на ніч в холодильнику. Зранку вже можна випікати різдвяний смаколик.
Інгредієнти для опари:– 100 г борошна;
– 7 г свіжих дріжджів;
– 1 ч. л меду;
– 60 мл молока.Інгредієнти для тіста:
– 400 г борошна;
– 7 г свіжих дріжджів;
– 4 яйця;
– 3 яєчні жовтки;
– 160 г цукру;
– 160 г вершкового масла;
– лимон;
– 80 г цукатів;
– 120 г родзинок;
– 1 стручок ванілі;
– 5 г солі.
- Для приготування опари змішуємо всі інгредієнти з теплим молоком, але не гарячим. Перемішуємо опару та накриваємо харчовою плівкою та залишаємо підійти на годину в теплому місці.
- Після цього ставимо тісто в холодильник на ніч, а зранку залишаємо його в кухні при кімнатній температурі ще на 2 години.
- Додаємо в опару 100 г борошна, дріжджі, 60 г цукру та два яйця. Вимішуємо тісто вручну до еластичності тіста або за допомогою кухонного комбайна.
- Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно розм'якло. Додайте 60 грамів вершкового масла до тіста та продовжуйте вимішувати тісто, доки воно не стане відлипати від рук або стінок чаші комбайна.
- Сформуйте кулю з тіста, накрийте харчовою плівкою та поставте в сухе тепле місце підійматися на 2 години. Знову відправте тісто до холодильника на цілу ніч, а на ранок залишіть на 2 години при кімнатній температурі.
- Родзинки помийте водою, замочіть та просушіть на паперовому рушнику. Натріть на тертці цедру лимона.
- Розріжте стручок ванілі та вийміть насіння, додайте до тіста. Також з'єднайте тісто з рештою борошна, яйця й жовтками, додайте цедру лимона, цукор, сіль та вершкове масло.
- Вимішуйте тісто доки воно не стане однорідним, додайте цукати й родзинки та знову вимішайте тісто. Залишіть тісто підійматися на 2 години в теплому місці.
- Дістаємо тісто, обережно перевертаємо його кілька разів та формуємо складки – ніби складаємо з тіста конверт.
- Для випікання правильного панеттоне нам потрібні форми розраховані на 1,3 кг тіста. Ретельно змастіть їх маслом та вистеліть пергаментом для випікання.
- Викладіть тісто в форми, закрийте харчовою плівкою та залишіть підходити доки воно не виросте до краю форми.
- Розігрійте духовку до 200 градусів, в окреме деко налийте води, щоб забезпечувало потрібний рівень вологості під час випікання панеттоне. Зніміть плівку з панеттоне, зробіть надріз на тісті у формі хреста та поставте в серединку 10 г вершкового масла.
- Відправте панеттоне в духовку на 15 хвилин, далі зменште температуру до 190 градусів й випікайте ще 10-15 хвилин. Далі 180 градусів. В загальному наш різдвяний панеттоне потрібно випікати 50 хвилин.
- Перш ніж виймати випічку з форми дайте йому повністю охолонути.
- Охолоджений панеттоне посипте цукровою пудрою. Смачного!