Як спекти калиту на Андрія: рецепт
Калита – смачна, щоправда, досить тверда солодка здоба, яку спеціально випікали дівчата перед вечорницями, щоб забавитись у свято та поворожити. Як правильно приготувати калиту власноруч – читайте у матеріалі SmachnoNews.
Свято Андрія традиційно святкую 13 грудня, а ворожать в ніч з 12 на 13 число. Забава, дівочі ворожіння, галас та сміх – ось як проходить святкування.
За українськими традиціями хлопці в ніч на Андрія бешкетують, а дівчата ворожать на судженого та на заміжжя.
Калитою колись називали свято Андрія, а випечена кругла калита символізувала сонце. В тодішніх обрядах використовувалась також кочерга та сажа, яка пов'язана з вогнем, який теж шанували не менше ніж сонце.
Тісто на калиту дівчата замішували по черзі, від старшої до наймолодшої, випікали та підвішували на червоний пасок. Далі, разом з хлопцями гралися у гру, в якій хлопці по черзі повинні були відкусити шматок здоби. Тим кому не вдалось відкусити калиту, змащували сажею, а кому вдалося скуштувати калиту, величали Андріями, на голову їм дівчата одягали вінки з барвінку, прикрашені колосками жита, пшениці, пучечками калини та цілували в уста.
Читайте також Рецепт дня: штоллен – німецький різдвяний кекс
Гайда готувати калиту на вечорниці разом!
Інгредієнти:– 370 г пшеничного борошна;
– 40 г вершкового масла, кімнатної температури;
– 1 яйце;
– 170 мл молока;
– 80 г цукру;
– 2 ст. л меду;
– дрібка солі;
– 1 ч. л оцту;
– 1 ч. л соди;
– 1 ч. л меленої кориці;
– 40 г маку;
– 40 г волоських горіхів;
– 70 г родзинок;
Для декору:
– горіхи для прикрашання;
– мак для посипання;
– мед для змащування спеченої калити;
– рослинна олія для змащування дека;
- Розігрійте духовку до 180 градусів та підготуйте все перед початком особливого приготування солодкої здоби.
- Найкраще готувати калиту руками, але й міксером можна теж скористатись. Отож змішайте всі інгредієнти для калити у мисці, у вас вийде досить липке тісто.
- Велике деко для випікання калити змастіть маслом та вилийте в нього тісто надаючи форму диску з не надто великою діркою всередині. Щоб вам було зручно її формувати – змастіть руки олією.
- Зверху посипте калиту горіхами та маком.
- Випікайте калиту 25-35 хвилин до золотистої скоринки та готовності.
- Обов'язково змастіть калиту медом доки та ще гаряча. Після повного охолодження повторіть змащування медом.
Калита готова та на неї можна зачіпати червону стрічку або жіночий пасок – веселої вам забави та гарних вечорниць!