Королівський соус бешамель: історія створення та класичний рецепт
Джерело:
Food and MoodКолись бешамель створили на королівський кухні, а сьогодні це базовий соус кухні світової. І не дивно, адже, маючи в своїй основі борошно та молоко, він чудово поєднується з найрізноманітнішими стравами.
Найвідоміший у світі соус було названо на честь гофмейстера (керівника монаршого двору) Людовика XIV – маркіза Луї де Бешамеля. Цей вельможа славився як неабиякий шанувальник кулінарних експериментів і, до речі, вважається засновником високої французської кухні. У XVII столітті соус набув неймовірної популярності, з'явилася сила-силенна його варіацій. Кожен поважний кухар коригував рецептуру, прагнучи зробити бездоганний бешамель неперевершеним.
Не пропустіть Ідеальна курочка на мангалі: як не зіпсувати страву
Сьогодні бешамель – основа багатьох соусів, проста в приготуванні й універсальна в застосуванні. Цей соус однаково добре смакує як до м'яса та риби, так і до овочів.
Рецепт соусу бешамель
Час: 45 хвилин
Порцій: 4
Класичний соус / Фото Food and Mood
Інгредієнти:
- 50 грамів вершкового масла;
- 50 грамів пшеничного борошна;
- 550 мілілітрів молока;
- 2 столові ложки соняшникової олії;
- друбка солі;
- мускатний горіх, перець – на ваш смак.
Приготування:
- Для рецепту важливо, щоб масло та борошно були у рівних пропорціях. У каструлі розтопити масло та всипати до нього борошно. Смажити, постійно помішуючи, на повільному вогні близько 3 хвилин.
- Коли борошно стане золотистого кольору – влийте до нього молоко.
- Варити до загустіння соусу.