Найвідоміший у світі соус було названо на честь гофмейстера (керівника монаршого двору) Людовика XIV – маркіза Луї де Бешамеля. Цей вельможа славився як неабиякий шанувальник кулінарних експериментів і, до речі, вважається засновником високої французської кухні. У XVII столітті соус набув неймовірної популярності, з'явилася сила-силенна його варіацій. Кожен поважний кухар коригував рецептуру, прагнучи зробити бездоганний бешамель неперевершеним.

Не пропустіть Ідеальна курочка на мангалі: як не зіпсувати страву

Сьогодні бешамель – основа багатьох соусів, проста в приготуванні й універсальна в застосуванні. Цей соус однаково добре смакує як до м'яса та риби, так і до овочів.

Рецепт соусу бешамель

Час: 45 хвилин

Порцій: 4

Класичний соус / Фото Food and Mood

Інгредієнти:

  • 50 грамів вершкового масла;
  • 50 грамів пшеничного борошна;
  • 550 мілілітрів молока;
  • 2 столові ложки соняшникової олії;
  • друбка солі;
  • мускатний горіх, перець – на ваш смак.

Приготування:

  1. Для рецепту важливо, щоб масло та борошно були у рівних пропорціях. У каструлі розтопити масло та всипати до нього борошно. Смажити, постійно помішуючи, на повільному вогні близько 3 хвилин.
  2. Коли борошно стане золотистого кольору – влийте до нього молоко.
  3. Варити до загустіння соусу.
Для пікантності соусу до нього можна додати чебрець, орегано, майоран, розмарин і інші запашні трави. Різні додатки дадуть страві відмінний відтінок смаку. Наприклад, у Нідерландах та Бельгії у бешамель додають мелений мускатний горіх, а у Франції — лавровий лист і дуже дрібно кришену цибулю. Соусом бешамель можна заправляти низькокалорійні салати або використовувати його як заправку при приготуванні багатьох супів і супів-пюре.