Про це знають лише одиниці: коли треба пекти паски

2 травня 2024, 19:26
Читать новость на русском

Джерело:

"Радіо Люкс"

На Великдень традиційно печуть паску. Однак потрібно знати, коли саме це треба робити.

Щоб паски не зачерствіли до Великодня, не варто пекти їх занадто рано. Однак і затягувати з цією справою не слід.

Варто спробувати Пасхальний стіл, який всіх здивує креативом

Коли треба пекти паски

Зазвичай паски випікають в останній тиждень перед Великоднем. Він називається Страсним і є найбільш суворим періодом за увесь Великий піст.

Цей час є найкращим для підготовки до Великодня, зокрема для:

  • фарбування яєць,
  • прибирання,
  • випікання пасок чи солодкого хліба.

Найпопулярнішими днями для випікання пасок є:

  • середа, 1 травня,
  • Чистий четвер, який у 2024 році припадає на 2 травня,
  • Велика субота, 4 травня.

Якщо ви плануєте зробити багато пасок, то процес приготування можна розбити на 2 – 3 дні. Проте не робіть цього у Страсну п'ятницю, адже саме в цей день, за християнською традицією, розп'яли Ісуса.

Паска за рецептом Дарії Цвєк

  • Час: 4 години
  • Порцій: 6
Інгредієнти:
– 750 грамів борошна;
– 300 мілілітрів молока 2,5%;
– 8 жовтків;
– 50 грамів дріжджів;
– 50 грамів пресованих дріжджів;
– 150 грамів масла;
– 150 грамів цукру;
– 10 грамів ванільного цукру;
– 0,5 чайної ложки солі;
– 50 грамів родзинок;
– 50 грамів цукатів;
– 3 мигдалини.
Для глазурі:
– 200 грамів цукрової пудри;
– 1 білок;
– 1 чайна ложка лимонного соку.

Приготування:

  1. Влийте в миску тепле молоко, додайте 1 столову ложку цукру, дріжджі, перемішайте, накрийте і залиште на 15 – 20 хвилин.
  2. Жовтки відділіть від білків. До жовтків додайте цукор, ванільний цукор. Вінчиком перетріть до однорідності та посвітління.
  3. У просіяному борошні зробіть ямку і влийте туди опару. Додайте сіль, збиті з цукром жовтки, перемішайте і замісіть тісто. Додайте розтоплене вершкове масло. Вимішуйте тісто впродовж 10 хвилин.
  4. Додайте промиті та просушені родзинки, натертий мигдаль і перемішайте. Сформуйте кулю, накрийте її рушником і дайте тісту збільшитися щонайменше вдвічі у теплому місці. На це піде приблизно 2 години.
  5. Після цього тісто легенько перемніть і розділіть на шматочки, сформуйте з них грудочки та вкладіть у форми на третину об'єму. Накрийте рушником і дайте тісту підрости ще 20 хвилин.
  6. Змастіть паски збитим яйцем і відправте у розігріту до 190 градусів духовку до зарум'янення. Випікайте 45 – 60 хвилин, залежно від розмірів форм. Потім дайте паскам охолонути та зніміть форми.
  7. Щоб приготувати глазур, до цукрової пудри додайте білок і виделкою добре все перетріть. Налийте лимонний сік і розмішайте.
  8. Змастіть паски глазур'ю і за бажанням задекоруйте.

Сподобався рецепт? Дізнайтеся, як зробити глазур на паску з желатину, що не кришиться та не осипається.