Укр Рус
2 червня, 22:15
2

Варто знати, щоб собі не нашкодити: кому не можна їсти молоду картоплю

Основні тези
  • Почався сезон молодої картоплі, але важливо знати, кому не можна їсти цей продукт.
  • Молода картопля містить корисні та шкідливі речовини, найбільше – у шкірці.
  • Тому куплену картоплю треба замочувати в холодній воді. Хворим на діабет, дітям, вагітним та жінкам, що годують, зловживати молодою картоплею не треба.

Вже почався сезон молодої картоплі, тож багатьом дуже кортить її приготувати. Однак, на жаль, вона корисна не для всіх.

У молодій картоплі є багато корисних речовин, інформує Смачно 24. Проте в ній можуть бути і шкідливі.

Варто спробувати Це треба знати всім: чим корисна полуниця – факти, які вас здивують

Кому не можна їсти молоду картоплю

У молодій картоплі може бути багато нітратів, адже її вирощують в прискореному темпі, щоб встигнути в сезон. Найбільше їх міститься в шкірці картоплі.

Водночас саме шкірка містить максимальну кількість корисних речовин. Тому її можна не зішкрібати, якщо ви впевнені у виробнику чи виростили овоч самі.

Куплену на ринку картоплю краще замочити в холодній воді на 30 хвилин. Це зменшить кількість шкідливих речовин на чверть. Не рекомендується зловживати молодою картоплею:

  • хворим із серйозними формами діабету,
  • дітям,
  • вагітним і жінкам, що годують груддю.
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Картопля з кропом та салатом

Якщо ви не входите до категорії тих, кому не можна вживати молоду картоплю, скористайтеся цим простим покроковим рецептом. Така картопелька вам точно сподобається.

  • Час: 40 хвилин
  • Порцій: 4

Інгредієнти:
– 1 кілограм картоплі;
– сіль, масло, часник, кріп, лаврове листя до смаку.
Салат:
– 4 помідори;
– половина пучка базиліка;
– соєвий соус, олія до смаку.

Приготування:

  1. Картоплю добре промийте, викладіть в каструлю з підсоленою водою та поставте на вогонь.
  2. Кріп та базилік помийте, обірвіть листя, а стебла додайте до картоплі.
  3. Вершкове масло розтопіть, додайте сіль, нарізаний кріп та подрібнений часник. Перемішайте та відставте до готовності картоплі.
  4. Після того, як картопля прокипіла 5 хвилин, готуйте ще 10 – 15 хвилин. За кілька хвилин до завершення приготування додайте лаврове листя.
  5. Злийте з картоплі воду, влийте туди масло та перемішайте, потрусивши каструлю. У жодному разі не треба це робити ложкою.
  6. Для салату наріжте базилік, додайте в олію і залиште на кілька хвилин. Додайте сіль або соєвий соус. Помідори наріжте та поєднайте із заправкою.