Спровокує утворення каменів у нирках та діарею: кому категорично не можна їсти полуницю

16 травня 2024, 18:52
Читать новость на русском

Почався сезон полуниці, яку, мабуть, люблять усі. Проте не всім можна її їсти.

Зокрема, вона може викликати діарею чи навіть камені в нирках, повідомляє Смачно 24. Кому полуниця може нашкодити, читайте далі.

Варто спробувати На аромат прибіжать сусіди: готуємо фантастичний італійський пиріг з полуницею

Кому не можна їсти полуницю

Будьте обережні з полуницею, якщо маєте алергію. Адже тоді у вас можуть виникнути почервоніння шкіри, свербіж, нудота, діарея, біль в животі, поколювання в роті та навіть набряк гортані.

Для дітей, вагітних та мам, які годують, вживання ягоди також небезпечне через можливі алергічні прояви. У них можуть виникнути нежить, почервоніння очей і сльозогінність, а також набряк горла.


Низці людей треба утриматися від вживання полуниці / Фото Unsplash

Відмовтеся від вживання полуниці, якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом – гастрит, виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки тощо.  Річ у тому, що в полуниці є щавлева і саліцилова кислота, що може дратувати слизову.

Надмірне вживання продуктів зі щавлевою кислотою може призвести до утворення каменів у нирках. Окрім того, лікарі не радять їсти полуницю на голодний шлунок або відразу після основного приймання їжі, щоб уникнути проблем з травною системою.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов'язково зверніться до лікаря.

Якщо ви не потрапляєте у список тих, кому не можна їсти полуницю, скористайтеся цим рецептом від суперфіналістки "МастерШеф" Ольги Рябенко. Такий сніданок сподобається ледь не всім.

Сніданок з йогуртом та полуницею

  • Час: 30 хвилин
  • Порцій: 2
Інгредієнти:
– 200 грамів полуниці;
– 25 грамів чіа;
– 140 грамів грецького йогурту;
– 25 мілілітрів меду чи сиропу агави.

Приготування:

  1. Полуницю добре помийте та розімніть виделкою.
  2. Змішайте всі інгредієнти у глибокій мисці. Залиште на 20 хвилин або на ніч.
  3. Перед подачею прикрасьте нарізаною полуницею чи листочками м'яти.

Дивіться, як приготувати такий сніданок: відео