Сусідня польська кухня має дуже багато спільного з українською. Основними інгредієнтами, що використовуються в польських стравах, є буряк, квашена капуста, огірки, риба, ковбаси, сметана та різні види трав. Польська кухня багата м'ясом, особливо свининою, куркою та дичиною, на додаток до широкого асортименту овочів, спецій, грибів та трав.

Не пропустіть Від зерна до полиці: як в Україні виготовляють якісну курятину й при цьому дбають про довкілля

Століття тому польська кухня базувалася здебільшого на крупах, овочах та рибі. У раціоні було мало м'яса, особливі страви подавалися переважно на дворянських столах.

Деруни

Проста, смачна і, перш за все, ситна та дешева страва. В оригінальному рецепті цей делікатес складався лише з картоплі, зараз також відома версія з яйцями та ковбасою.

Ситно та смачно / Фото Beszamel.pl

Журек

Традиційний польський суп на житній заквасці. Є кілька умов, щоб Журек вийшов вдалим – це певні інгредієнти, які повинні бути неодмінно у супі. Перший і основний продукт – це жур, закваска з житнього борошна. Також в супі повинні бути майоран і часник.

Суп також зазвичай подають зі звареним на круто яйцем / Фото Kwestia Smaku

Фляки

Це навариста юшка з тельбуха, приправлена спеціями. Її головний інгредієнт – частина шлунка, що складається з гладких м'язових волокон. На замітку людям, які на ранок після веселого застілля почувають себе "не дуже": цей суп полегшує похмілля і відновлює сили. За смаком до супу можуть додати цибулю, борошно, сало.

Подають фляки гарячими, в глибоких тарілках або мисках / Фото Gotujmy.pl

Смажена качка

Традиційний рецепт походить з Великопольщини. Польська версія смаженої качки – це та, яка подається із запеченим яблуком та червоною капустою.

Хрустка дичина / Фото Gotujmy.pl

Пироги

Аналог українських вареників – польські пироги. Це одна із найвідоміших страв у Польщі. Пироги можна варити або смажити, фарширувати м'ясом, овочами, сиром, фруктами й навіть шоколадом. Подають пироги зі сметаною або просто маслом.

Польські пироги – українські вареники / Фото 123RF

Кров'янка

Кров займає особливе місце в польській кухні, і кров'янка – чудовий тому приклад. Хоча інгредієнти для цієї ковбаси можуть здатися незвичайними, їх використання є відомими у кухні Центральної та Східної Європи. Кров'янку готують зі свинячих кишок, начинених фаршем з гречаних чи рисових круп, свинячої крові, м'яса, сала, смальцю, замоченого в молоці пшеничного хліба, цибулі та приправ.

Ковбаски із кров'ю / Фото ReceptyOnLine.cz