Головна мета дегустації – встановлення впливу теруару, що є комбінацією різноманітних природних факторів, які впливають на виноградну лозу і, відповідно, на характер вина, на органолептичні властивості кінцевого продукту.

До теми Єдиний у Східній Європі: МХП відкрив Кулінарний центр – у чому його унікальність

Для нас така дегустація – величезний експірієнс! Ми хвилювалися і готувалися, щоб все пройшло максимально комфортно для учасників, – поділилась директорка Кулінарного центру МХП Станіслава Котляренко.

У сенсорній лабораторії Кулінарного центру для дегустації були представлені 12 зразків ігристих вин, а саме креманів з Бургундії, Бордо, Луари, Ліму, Жюра, Мозеля, Ельзасу і Люксембургу, а також "темна конячка" Шампань.

Для дегустації були представлені 12 зразків ігристих вин / Фото МХП

Завдяки умовам лабораторії, зробленої за всіма стандартами міжнародної організації ISO дослідники отримують можливість зняти максимально достовірні результати. Справа в тому, що яким би відкаліброваним експерт не був, фонові подразники від звуків, ароматів, і думки колег не можуть не впливати на кінцевий результат. Також цифровізація проекту дуже допомагає та спрощує роботу, поділилася враженнями про переваги проведення подібного роду дегустацій Олена Валевська.

Особливістю сенсорної лабораторії є сучасне технічне оснащення / Фото МХП

Організаторка виставки "Вайн Спірит" Вікторія Агромакова зазначає: "По-перше, це неможливість вплинути на думку дегустатора збоку, тому що всі сидять окремо, кожен ставить оцінки на свою думку, а не прислухаючись до думки, можливо, якогось більш авторитетного колеги. Це те рішення, яке він приймає самостійно. Є тільки своя думка, своя реакція".

Для дегустаторів передбачені індивідуальні приміщення / Фото МХП

Окрім цього, у Кулінарному центрі для дегустаторів передбачені індивідуальні приміщення, що дає змогу учасникам опиратися лише на власне враження, не піддаючись зовнішньому впливу. До кожного приміщення підв'язана електронна система оцінювання – писати від руки не потрібно, адже дані вносяться за допомогою спеціальних кнопок, що значно полегшує роботу дегустаторів.

До кожного приміщення підв'язана електронна система оцінювання / Фото МХП

Це мій перший досвід дегустації в подібній лабораторії. Є великі плюси: ти сидиш сам, тобі ніхто не заважає, ти не чуєш сторонню думку. Коли сидиш і обговорюєш, іноді ти ведешся на думку когось авторитетнішого, і якщо трохи сумніваєшся, – можеш прийняти рішення на користь іншого. Але тут ти зосереджений тільки на вині, на собі і своїх відчуттях, це цікаво, 100%! Ще подобається, що не ручкою пишеш, а вносиш результати, натискаючи кнопки. Це набагато швидше і менше відволікаєшся на написання. Фокус йде на сам продукт, який дегустуєш, – розповідає Сергій Рябоконь, представник ресторану Citronelle.

Учасники обмінюються враженнями / Фото МХП

"Враження виключно "вау"! МХП знаю давно і дуже добре. Про Кулінарний центр не знала до цього і, звичайно, дуже вражена! Це нові космічні технології, які, природно, ніхто не очікував побачити у нас в Україні, тому, дякую вам, що таке побудували!", – додає Вікторія Агромакова.

Схожі лабораторії зустрічав в інституті або на виноробнях, але не було такого розмаху. Але ця, звичайно, космос! (про лабораторії КЦ МХП) – на такій площі все так гармонійно, технологічно, круто, сучасно, модернізовано – ну просто фантастика! Реально я потрапив в 21 століття – те, до чого всі прагнули: технологія і сучасний дизайн, світло, антураж! Запам'яталося саме відчуття і враження від сукупності деталей. Все було гладко, починаючи від лобі – зустрічі, бар, демонстраційна і спеціалізовані кухні (кейтеринг, стріт-фуд, дарк кітчен, піцерія). Для мене це дійсно той формат, на який ти приїжджаєш як представник ресторану, або як людина, яка хоче відкрити піцерію, дарк кітчен, та отримуєш відповіді на всі питання. Це моделювання реальної кухні в закладі. Це фантастика!, – ділиться враженнями власник Win Bar Олег Кравченко.

Нагадаємо, що Кулінарний центр МХП – це унікальний інноваційний простір, який не має аналогів у Східній Європі. Він створений для виготовлення нової продукції, тестування компонентів та сенсорного аналізу. У центрі розташовано п’ять демонстраційних кухонь, а також – технологічний цех, сенсорна лабораторія для дегустацій та кухня-студія, обладнана для професійної зйомки та прямих трансляцій.