Морква складається на 89% з води та містить клітковину, багато вітамінів та мінералів. У овочі містяться вітаміни А, В3, С, Е, РР, К та мінерали – калій, кальцій, йод, фосфор, магній, а найбільше – бета-каротину, який надає помаранчевий колір.
Читайте також Рецепт морквяної халви від кондитерки Лізи Глінської
– користь
Вживання моркви сприяє здоров'ю очей, серцево-судинної, нервової систем, шкіри, волосся, зміцнює кістки, очищує судини та є прекрасним антиоксидантом.
Морква/ Фото Unsplash
– калорії
Калорійність моркви – 35 ккал. Низькокалорійний овоч часто включають у меню дієт.
– протипоказання
Вживати у помірних кількостях. Не можна особам з алергією на продукт, при запаленні тонкої кишки, дванадцятипалої кишки, при виразках, гастриті, каменях у нирках та підвищеній кислотності. Найкраще проконсультуйтесь з лікарем.
– застосування в кулінарії
При купівлі в магазинах звертайте увагу зовнішній вигляд. Морква має бути твердою з рівномірним яскравим помаранчевим кольором – тим більше вітаміну А. Деформації та нарости свідчать про вміст нітратів.
Пиріг з морквою/ Фото Unsplash
Моркву додають у соки, салати, супи, другі страви, овочеві рагу, плов, випічку, пироги, готують млинці та солодощі.