Коли востаннє ви готували медовик? Не можете пригадати. Український шеф-кухар та переможець кулінарного шоу "Мастер Шеф" 5 сезону, Євген Клопотенко поділився рецепт справжнього українського медовика. Щоправда, кухар додав до нього нотку від себе. Нею стала чорна смородина.
Читайте також Швидко, просто, смачно: 3 страви з курятиною за лічені хвилини
Є такі десерти, що за роки існування їх вже можна вважати улюбленою багатьма класикою. І торт медівник саме з таких. Надзвичайно ніжні коржі, просочені кремом зі збитих вершків та сметани, просто тануть у роті та нагадують на смак медову карамель. Тому сьогодні я розкажу вам як приготувати медовик в домашніх умовах, а також дам крем для торта зі сметаною та вершками,
– відзначив Євген.
Отож, уважно перегляньте рецепт, підготуйте всі необхідні інгредієнти та вже за кілька годин цей автентичний український медовик буде у вас на столі.
Рецепт медовика з чорної смородиною
- Час підготовки: 2 години (+4 – 6 годин для підготовки сметани)
- Час приготування: 1 година (+ 8-10 годин на просочування)
- Порції: на 8 – 10 осіб
Приготування:
- Розпочнемо приготування випічки з підготовки крему, адже він займе трішки часу, але не сил. Згорніть марлю у два шари та викладіть зверху на друшляк. Знизу підставте мисочку. Викладіть у друшляк із марлею 700 грамів сметани та залиште її на 4 – 6 годин, аби позбавитися зайвої рідини. Краще зробити це ввечері перед приготуванням та залишити сметану на ніч.
- Для приготування тіста встановіть миску на парову баню та додайте мед, сіль, цукор та вершкове масло. Помішуйте масу лопаткою, доки воно не розтане та суміш не стане повністю однорідною.
- У окремій мисці вибийте 3 яйця та додайте соду. Ретельно перемішайте все віничком.
- Додайте у миску на паровій бані яєчну суміш, перемішайте віничком. З’явиться невелика піна, не переймайтеся, так і має бути. Помішуйте суміш на паровій бані протягом п'яти хвилин.
- Зніміть миску з парової бані та всипте заздалегідь просіяне борошно. Замісіть однорідне тісто, накрийте його харчовою плівкою та поставте у холодильник на 1 – 2 години.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Тісто розділіть на вісім однакових частин.
- Кожну з них розкачайте у тонкий пласт товщиною приблизно 2 міліметри. За допомогою спеціальної форми виріжте з тіста прямокутники. Шеф-кухар використовував форму 20х14,5 сантиметрів. Якщо не маєте спеціальної форми, скористайтеся звичайним ножем.
- Застеліть деко пергаментом та обережно викладіть вирізані прямокутники з тіста. Обрізки з коржів не викидайте, їх також викладіть на деко, вони знадобляться нам для крихти.
- Випікайте коржі протягом 5 – 7 хвилин. Охолодіть.
- Для крему вилийте у миску жирні вершки, додайте цукрову пудру та збийте до утворення стійких піків. Додайте сметану, та ще раз перебийте.
- Збираймо торт. Тарілку чи форму, на якій ви будете формувати торт, змастіть трохи кремом та зверху викладіть перший корж, змастіть його кремом. І далі викладайте коржі один на одний, змащуючи кожен шар кремом. Залишіть трішки крему на торт, щоб змастити його з боків та останній корж зверху.
- З обрізків тіста зробіть крихту та посипте торт. Залишіть торт у холодильнику на 3 – 4 години, а краще на ніч. Перед подачею посипте ягодами смородини та прикрасьте листочками м’яти.
Смачного!
Відеорецепт приготування українського медовика: