Коли востаннє ви готували медовик? Не можете пригадати. Український шеф-кухар та переможець кулінарного шоу "Мастер Шеф" 5 сезону, Євген Клопотенко поділився рецепт справжнього українського медовика. Щоправда, кухар додав до нього нотку від себе. Нею стала чорна смородина.

Читайте також Швидко, просто, смачно: 3 страви з курятиною за лічені хвилини

Є такі десерти, що за роки існування їх вже можна вважати улюбленою багатьма класикою. І торт медівник саме з таких. Надзвичайно ніжні коржі, просочені кремом зі збитих вершків та сметани, просто тануть у роті та нагадують на смак медову карамель. Тому сьогодні я розкажу вам як приготувати медовик в домашніх умовах, а також дам крем для торта зі сметаною та вершками,
– відзначив Євген.

Отож, уважно перегляньте рецепт, підготуйте всі необхідні інгредієнти та вже за кілька годин цей автентичний український медовик буде у вас на столі.

Рецепт медовика з чорної смородиною

  • Час підготовки: 2 години (+4 – 6 годин для підготовки сметани)
  • Час приготування: 1 година (+ 8-10 годин на просочування)
  • Порції: на 8 – 10 осіб

Приготування:

  1. Розпочнемо приготування випічки з підготовки крему, адже він займе трішки часу, але не сил. Згорніть марлю у два шари та викладіть зверху на друшляк. Знизу підставте мисочку. Викладіть у друшляк із марлею 700 грамів сметани та залиште її на 4 – 6 годин, аби позбавитися зайвої рідини. Краще зробити це ввечері перед приготуванням та залишити сметану на ніч.
  1. Для приготування тіста встановіть миску на парову баню та додайте мед, сіль, цукор та вершкове масло. Помішуйте масу лопаткою, доки воно не розтане та суміш не стане повністю однорідною.
  1. У окремій мисці вибийте 3 яйця та додайте соду. Ретельно перемішайте все віничком.
  1. Додайте у миску на паровій бані яєчну суміш, перемішайте віничком. З’явиться невелика піна, не переймайтеся, так і має бути. Помішуйте суміш на паровій бані протягом п'яти хвилин.
  1. Зніміть миску з парової бані та всипте заздалегідь просіяне борошно. Замісіть однорідне тісто, накрийте його харчовою плівкою та поставте у холодильник на 1 – 2 години.
  1. Розігрійте духовку до 200 градусів. Тісто розділіть на вісім однакових частин.
  1. Кожну з них розкачайте у тонкий пласт товщиною приблизно 2 міліметри. За допомогою спеціальної форми виріжте з тіста прямокутники. Шеф-кухар використовував форму 20х14,5 сантиметрів. Якщо не маєте спеціальної форми, скористайтеся звичайним ножем.
  1. Застеліть деко пергаментом та обережно викладіть вирізані прямокутники з тіста. Обрізки з коржів не викидайте, їх також викладіть на деко, вони знадобляться нам для крихти.
  1. Випікайте коржі протягом 5 – 7 хвилин. Охолодіть.
  1. Для крему вилийте у миску жирні вершки, додайте цукрову пудру та збийте до утворення стійких піків. Додайте сметану, та ще раз перебийте.
  1. Збираймо торт. Тарілку чи форму, на якій ви будете формувати торт, змастіть трохи кремом та зверху викладіть перший корж, змастіть його кремом. І далі викладайте коржі один на одний, змащуючи кожен шар кремом. Залишіть трішки крему на торт, щоб змастити його з боків та останній корж зверху.
  1. З обрізків тіста зробіть крихту та посипте торт. Залишіть торт у холодильнику на 3 – 4 години, а краще на ніч. Перед подачею посипте ягодами смородини та прикрасьте листочками м’яти.

Смачного!

Відеорецепт приготування українського медовика: