Кожен з нас безліч разів додавав смаку своїй страві за допомогою гірчиці. Давайте поглянемо, звідки соус до нас прийшов, якими корисними властивостями може похизуватися та до яких рецептів найкраще підходить.

До речі Збираємось на осінній пікнік: корисні поради для вдалого відпочинку

Історія

Згідно даних, зерна гірчиці були популярними в індійській кухні ще 3000 років до нашо ери. Перший рецепт гірчиці датується 42 роком нашої ери. У Давньому Римі та Греції гірчиця популярності не здобула, але в ІХ столітті її виготовлення складало велику частину доходів французьких монастирів.

У соусу довга історія / Фото Pixabay

Рецепти гірчичного соусу є в кулінарних книжках Середньовіччя та епохи Відродження. Найчастіше його використовували у поєднанні з холодними стравами, адже завдяки своїй гостроті він міг "розігрівати" трапезу.

Корисні властивості

Гірчиця популярна не лише в кулінарії, а й у медицині та фармацевтиці. Рослина володіє протигрибковими та антисептичними властивостями.

Смак – не єдина перевага гірчиці / Фото Pixabay

Також гірчиця широко використовується у дієтології, адже дуже добре розщеплює жири. Також гірчиця є хорошим джерелом ефірних олій і добре впливає на нервову систему.

Застосування на кухні

В залежності від сорту та компонентів гірчиця може бути гострою, кислою, пекучою та навіть солодкою. Вона прекрасно доповнить м'ясо, рибу, гриби та овочі. Також її можна додати в сендвічі та солону випічку.

Без гірчиці неможливо уявити жодну сучасну кухню / Фото Pixabay

Також гірчиця додасть особливі нотки маринованим та консервованим продуктам. Її властивості сприяють довговічності зберігання продукції.