Ліза Глінська зізналася, що їй частенько запитують, як робити перерахунок інгредієнтів, щодо обраної форми для випікання десерту чи випічки.

Читайте також Чим прикрасити десерт чи випічку, щоб було красиво та смачно

Що робити, якщо в рецепті заявлена форма не збігається з розміром вашої? Єлизавета Глінська навчить вас як правильно перераховувати інгредієнти на обрану вами форму для випікання.

Як зробити перерахунок інгредієнтів на форму для випікання

– простий варіант перерахунку

До прикладу, у в рецепті використовують форму діаметром 16 сантиметрів, а у вас кругла форма діаметром 24 сантиметри. Висота обох форм стандартна – 6 сантиметрів. Повстає запитання, скільки інгредієнтів потрібно на вашу форму?

Порахуймо:

16х16=256.
24х24=576.
Рахуємо коефіцієнт:
576 ділимо на 256=2,25.

2,25 – це коефіцієнт, на який потрібно помножити всі інгредієнти. Якщо ваша форма менша за розміром – поділити.

Важливо: цей спосіб дієвий тільки якщо обидві круглі форми однакової висоти.

– складний варіант перерахунку

Це варіант підходить, якщо у вас форми різної висоти.

  • Робимо розрахунок на об'єм форми 16 сантиметрів та висотою 6 сантиметрів.

Формула: V (об'єм) = S (площа) х h (висота).

Площу рахуємо за формулою S =πr² (r² - радіус у квадраті).

Отримуємо: S=3,14х8х8=200,96 см²
V=200,96х6=1205,76 см³

Об'єм форми діаметром 16 см=1205,76 см³

  • Робимо розрахунок форми діаметром 24 сантиметри та висотою 8 сантиметрів.

S=3,14х12х12=452,16 см²
V=452,16х8=3617,28 см³

  • Визначаємо коефіцієнт

Більший об'єм ділимо на менший: 3617,28 см³/ 1205,76 см³ = 3

3 – це число на яке потрібно помножити кількість інгредієнтів в рецепті для форми діаметром 24 сантиметри та висотою 8 сантиметрів.

Важливо!

Якщо ваша форма квадратна, об'єм визначається тільки за цією формулою:

V (об'єм) = S (площа) x h (висота)

Але площу рахуємо так: S=axb

До прикладу, площа форми зі сторонами 18х11 сантиметрів буде: S=18х11=192 см²

Об'єм: V=192 см²х6 см (висота)=1152 см³

Смачний і правильних вам десертів!