Старий бабусин рецепт: готуємо найпопулярніший галицький пляцок "Вишиванка"

5 січня 2024, 10:55
Читать новость на русском

Різдвяні свята просто не можуть минути без смачних десертів. Одним з таких є пляцок "Вишиванка".

Цей торт – улюблений для багатьох. Його ніжний та особливий смак не може набриднути.

Варто спробувати Простіше не буває: приготуйте швидкий вафельний торт, як у дитинстві

Рецепт пляцка "Вишиванка"

  • Час: 3 години
  • Порцій: 8

Інгредієнти на біле тісто:
– 300 грамів борошна;
– 100 грамів масла;
– 100 грамів маргарину;
– 2 жовтки;
– 1 чайна ложка розпушувача;
– 1 склянка цукру;
– 1 – 2 столові ложки сметани.

Чорне тісто:
– 300 грамів борошна;
– 100 грамів масла;
– 100 грамів маргарину;
– 2 жовтки;
– 1 чайна ложка розпушувача;
– 1 склянка цукру;
– 1 – 2 столові ложки сметани;
– 3 – 4 столові ложки какао.

Безе:
– 2 білки;
– 3 – 4 столові ложки цукру.

Начинка:
– повидло;
– горіхи;
– родзинки.

Крем:
– 300 грамів масла;
– 100 грамів цукрової пудри;
– половина пакетика пудингу;
– 1 склянка молока.

Приготування:

  1. Щоб зробити біле тісто перемішайте борошно з розпушувачем, після чого посічіть його з маслом та маргарином. Додайте перетерті з цукром жовтки та сметану. Замісіть тісто.
  2. Чорне тісто готується аналогічно, проте на початку до борошна треба додати какао. Борошно і какао краще просіювати через сито. Готове тісто розділіть на дві частини та поставте на 1 – 2 години в холодильник, щоб воно затверділо.
  3. Тим часом білки добре збийте в піну, додайте цукор та продовжуйте збивати до його повного розчинення.
  4. Біле тісто також розділіть на дві частини. Спечіть два коржі – розкачаний пласт білого тіста, зверху шар повидла, половина білкової піни, посічені горіхи та родзинки, а зверху – шар натертого на грубій терці чорного тіста. Випікайте коржі при температурі 180 – 200 градусів до готовності.
  5. Для крему зваріть пудинг на молоці та охолодіть його до кімнатної температури. Масло для крему теж має бути кімнатної температури. Спочатку збийте міксером масло, далі поступово додайте до нього цукрову пудру, а тоді, продовжуючи збивати, по 1 ложці кладіть пудинг. Має вийти однорідна маса.
  6. Охолоджені коржі намастіть кремом і залиште на деякий час настоятися.

Сподобався рецепт? Спробуйте також приготувати домашній зефір. Він вийде значно смачнішим, ніж магазинний.