Торт Фрізьє – відомий десерт французької кухні. Його частенько готують саме влітку, адже він з полуницею. Назва просто походить від французького слова "fraises", що означає полуниця. Ця соковита та яскрава ягода чудово доповнюється кремом муслін та пухким бісквітом.

Читайте також Яблучна шарлотка на хлібі – легкий рецепт солодкої випічки на щодень

На перший погляд, цей торт здається важким, але насправді він не потребує особливих навичок в кондитерці.

Рецепт торта Фрізьє

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів, якщо в режимі "Конвекція" -160 градусів. Підготуйте форму для випікання бісквіту – 23 сантиметри в діаметрі. Застеліть її дно папером для випікання, потім посипте борошном внутрішню частину форми, прибираючи зайве борошно.
  1. Помістіть яйця, цукор і лимонну цедру у велику, термостійку миску, підготуйте парову баню. За допомогою міксера, збийте разом інгредієнти, поки суміш не стане дуже густою, блідою та не збільшиться в об’ємі більш ніж вдвічі. Це займе близько 5 – 7 хвилин.


Фото Аnna banana

  1. Просійте ⅔ борошна на яєчну суміш і обережно вмішайте її металевою ложкою. Додайте борошно, що залишилося, і знову обережно вмішайте, залишаючи якомога більше повітря. Введіть розтоплене вершкове масло та перемішайте.
  1. Перелийте тісто у форму і випікайте 25 – 30 хвилин до блідо-золотистої скоринки. Охолодіть бісквіт у формі близько 5 хвилин, потім обережно переверніть його на решітку. Залиште остигати.
  1. Щоб приготувати крем муслін: помістіть молоко і ванілін у широку каструлю і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню і дайте настоятися 10 хвилин. Вийміть стручок ванілі, очистивши всі насіння.
  1. У окремій мисці збийте яйця, жовтки, цукор, кукурудзяне борошно до однорідності. Влийте суміш молока і ванілі в яєчну суміш і добре збийте. Перелийте суміш назад у каструлю і постійно помішуйте, поки суміш не закипить і не загусне (це займе 4 – 8 хвилин). Додайте вершкове масло, перемішайте і зніміть з вогню.
  1. Дайте суміші трохи охолонути, покрийте її шаром харчової плівки "в контакт".
  1. Для приготування сиропу змішайте цукор, воду і лимонний сік в каструлі і обережно нагрійте, поки цукор повністю не розчиниться, потім прокип’ятіть 2 хвилини. Охолодіть.
  1. На робочій поверхні, злегка присипаній цукровою пудрою, розкачайте марципан, щоб вийшов тонкий диск діаметром 23 см. Тримайте в охолодженому стані, поки не знадобиться.
  1. Коли торт буде готовий, розріжте охолоджений бісквіт навпіл горизонтально, щоб вийшло 2 тонких рівних коржі. Помістіть смужку ацетату навколо внутрішньої сторони форми, щоб вона щільно прилягала між бортиком форми та бісквітом. Викладіть один бісквітний корж, розрізом догори в форму і змастіть його сиропом. Тильною стороною ложки обережно розімніть краї торта, щоб вони притиснулися прямо до стінок форми.


Фото Аnna banana

  1. Виберіть 12 полуниць однакової висоти і розріжте їх вертикально навпіл. Розташуйте загострені кінці вгору поверх шару бісквіта, зріжте стороною до ацетату, переконавшись, що вони щільно прилягають один до одного.


Фото Аnna banana

  1. Нанесіть приблизно ⅔ крему через кондитерський мішок та відсадіть поміж полуницею та на бісквіт.


Фото Аnna banana

  1. Приблизно 3 – 5 ягід полуниці відкладіть для прикраси, а решту поріжте на четвертинки. Викладіть їх на крем, щоб утворилася начинка. Зверху на ягоди нанесіть ще один шар крему і розрівняйте задньою стороною ложки.


Фото Аnna banana

  1. Зверху покладіть бісквітний корж, зрізом вгору і змастіть сиропом, що залишився. Акуратно притисніть верхній бісквітний шар до крему, щоб зібраний торт міцно притиснувся до ацетату з усіх боків. Зверху викладіть марципановий диск, а потім охолодіть торт щонайменше на 2 години.


Фото Аnna banana

  1. Зверху на охолоджений торт покладіть свіжу полуницю та будь-які інші прикраси. Смачного!