Оскільки не всі вживають в їжу мед, адже він є популярним алергеном, кутя теж має бути на вибір. До вашої уваги різдвяна кутя з медом та узваром, та з цукром та сухофруктами.

Читайте також Як здивувати гостей: готуємо новорічні лолі-попси із курячих гомілок

Кутя з медом та узваром

  • Час: 4 години
  • Порції: 6 – 8

Приготування:

  • Ретельно промиваємо пшеницю й відварюємо на повільному вогні у великій кількості підсоленої води. Через 45 хвилин вона має бути готова.
  • Відкидаємо пшеницю на сито.
  • Промитий мак заливаємо водою й відварюємо на повільному вогні 30 хвилин.
  • Готовому маку дайте остигнути й перетираємо його в ступці на пасту. Якщо немає ступки – скористайтесь блендером.
  • Сухофрукти заливаємо окропом і залишаємо на 10 хвилин. Проціджуємо крізь сито.
  • Горіхи обсмажуємо на сухій сковорідці й трішки подрібнюємо.
  • У великій посудині змішуємо всі інгредієнти, додаємо до них мед та узвар.

Смачного!

Кутя з цукром та вишнями

  • Час: 1 доба
  • Порцій: 8

Приготування:

  • Добре промиваємо пшеничну крупу та заливаємо водою таким чином, щоб вода повністю накрила крупу. Доводимо до кипіння та варимо до готовності на повільному вогні приблизно годину. Постійно знімаємо піну.
  • Перебираємо родзинки та заливаємо їх окропом.
  • Промиваємо мак, заливаємо його повністю водою та варимо до повного википання води. Потім розтираємо в макітрі або перетираємо в блендері.
  • Горіхи просушуємо та подрібнюємо.
  • Дрібно нарізаємо в'ялену вишню.
  • Розводимо цукор у воді.
  • Готову кутю заправляємо сиропом, додаємо всі інші інгредієнти та перемішуємо.

Смачного!