Кутя – традиційна обрядова страва із відварених злаків. Вона символізує єдність з землею, тому найчастіше використовують ті крупи, які ростуть в нашій місцевості – пшеницю, пшоно, гречку тощо.

Варто спробувати Крученики з грибами у вершковому соусі – страва, яку точно захочеться приготувати на свята

Як зробити різдвяну кутю

  • Час: 3 години
  • Порцій: 6

Найголовніша страва на Святвечір: дізнайтеся секрет справжньої різдвяної куті
Кутя – традиційна різдвяна страва / Фото Depositphotos

Приготування:

  1. Добре переберіть пшеницю, промийте її та замочіть на декілька годин, а краще на ніч. Потім злийте з пшениці воду, залийте нову і варіть на повільному вогні до повної готовності.
  2. Налийте в каструлю 2 літри води та поставте на вогонь. Сухофрукти переберіть та ретельно промийте. Після закипання води викладіть їх у каструлю та варіть 10 – 15 хвилин на повільному вогні. Після цього залиште узвар настоюватися на кілька годин.
  3. Тим часом промийте мак і залийте його окропом. Далі злийте воду, ще раз промийте і знову залийте окропом. Накрийте кришкою й залиште на 30 хвилин.
  4. Злийте з розпареного маку воду і перетріть його в ступці разом із цукром. Родзинки промийте й залийте на 10 – 15 хвилин окропом. Горіхи висушіть в духовці або на сухій сковороді, потім очистьте їх від лушпиння і подрібніть.
  5. Готову пшеницю викладіть у миску, додайте до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішайте всі інгредієнти та подавайте кутю до столу.