Найголовніша страва на Святвечір: дізнайтеся секрет справжньої різдвяної куті

16 грудня 2023, 21:48
Читать новость на русском

Джерело:

УНІАН

Традиційно з нагоди Різдва українці накривають щедрий стіл. А головною стравою на Святвечір є кутя, адже саме з неї заведено розпочинати трапезу.

Кутя – традиційна обрядова страва із відварених злаків. Вона символізує єдність з землею, тому найчастіше використовують ті крупи, які ростуть в нашій місцевості – пшеницю, пшоно, гречку тощо.

Варто спробувати Крученики з грибами у вершковому соусі – страва, яку точно захочеться приготувати на свята

Як зробити різдвяну кутю

  • Час: 3 години
  • Порцій: 6
Інгредієнти:
– 1 склянка пшениці;
– 150 грамів сухофруктів (яблук, абрикосів, груш, слив);
– 100 грамів родзинок;
– 100 грамів маку;
– 100 грамів волоських горіхів;
– 3 столові ложки меду;
– 2 столові ложки цукру.


Кутя – традиційна різдвяна страва / Фото Depositphotos

Приготування:

  1. Добре переберіть пшеницю, промийте її та замочіть на декілька годин, а краще на ніч. Потім злийте з пшениці воду, залийте нову і варіть на повільному вогні до повної готовності.
  2. Налийте в каструлю 2 літри води та поставте на вогонь. Сухофрукти переберіть та ретельно промийте. Після закипання води викладіть їх у каструлю та варіть 10 – 15 хвилин на повільному вогні. Після цього залиште узвар настоюватися на кілька годин.
  3. Тим часом промийте мак і залийте його окропом. Далі злийте воду, ще раз промийте і знову залийте окропом. Накрийте кришкою й залиште на 30 хвилин.
  4. Злийте з розпареного маку воду і перетріть його в ступці разом із цукром. Родзинки промийте й залийте на 10 – 15 хвилин окропом. Горіхи висушіть в духовці або на сухій сковороді, потім очистьте їх від лушпиння і подрібніть.
  5. Готову пшеницю викладіть у миску, додайте до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішайте всі інгредієнти та подавайте кутю до столу.

Сподобався рецепт? Спробуйте ще приготувати медовик за простим та швидким рецептом без розкачування коржів.