Шпундра – національна українська страва зі свинини, яку доповнює буряковий квас та різноманітні прянощі.

Читайте також Апетитний Геловін: 3 швидкі страви із курятини, які вразять гостей

Якщо опиратися на вік шпундри, йому понад 400 років. Усі згадки про страву суто українського походження — тут сумнівів не виникає. Кілька слів про неї можна зустріти й на сторінках "Енеїди" Котляревського, написаної наприкінці XVIII століття:

"…Пили горівку до ізволу
І їли бублики кавяр.
Був борщ до шпундрів з буряками,
А в юшці потрух з галушками,
Потім до соку каплуни".

В автентичній рецептурі смажену свинину доповнювали буряковим квасом та прянощами. У наші часи такий квас не знайдеш, але хіба це зупинить українців, що бажають скуштувати шпундри? Українська кулінарка Валентина Саєнко поділилась оновленою версією рецепта, а всі інгредієнти знайдуться у супермаркеті чи на ринку.

Рецепт шпундри

  • Час: 3 – 4
  • Порції: 4 – 6

Приготування:

  • ️Свинину ріжемо по 1 ребру. Кожен шматочок обвалюємо у борошні і смажимо до рум’яності, потім складаємо у форму для запікання.
  • ️На цій же сковорідці (після свинини) смажимо цибулю, нарізану півкільцями. Додаємо її до м’яса.
  • ️Буряк очищуємо і ріжемо на 6 – 8 сегментів. Теж додаємо до м’яса.
  • ️Змішуємо вино, спеції, гірчицю і апельсиновий сік, додаємо 100 мілілітрів води і заливаємо нашу шпундру.
  • ️Зверху викладаємо чебрець, хрін і часник, розрізаний навпіл. Закриваємо фольгою і запікаємо 2 – 3 години.
  • ️Готову страву викладіть на порційні тарілки та подавайте з відвареною картоплею.

Смачного!