Тирамісу – улюблений десерт мільйонів. Він надзвичайно ніжний, повітряний та з легким ароматом кави. Існує багато рецептів цього десерту: з яйцями, без яєць, з лікером Амаретто, без нього. Незмінними є сир маскарпоне, печиво савоярді та кава.

Читайте також Полуничний торт Фрізьє: вишуканий десерт з бісквітом

Український шеф-кухар та ресторатор Володимир Ярославський поділився з читачами у своєму інста, рецептом справжнього італійського тирамісу, який він сам готує вдома. Кулінар зізнався, що підгледів цей рецепт у одного італійського кухаря.

Рецепт тирамісу

  • Час: 6 годин
  • Порції: 8

Приготування:

  1. Заздалегідь вийміть з холодильника сир маскарпоне. Додайте до нього мелену каву та ретельно розімніть все виделкою або лопаткою.
  1. Перш ніж використовувати яйця – ретельно помийте їх миючими засобами або содою.
  1. У окремому посуді збийте холодні яєчні білки зі 120 грамами цукру в легку піну. Додайте дрібку солі, далі цукор. Збивайте доки у вас не вийде стійка піна.
  1. Яєчні жовтки збийте з 10 грамами цукру, далі введіть сир маскарпоне та перемішайте вінчиком.
  1. У суміш маскарпоне, у 3 прийоми, додайте збиті білки. Обережно змішайте все вінчиком. Крем готовий.
  1. Приготуйте легку каву, не міцну. Влийте в неї алкоголь.
  1. На дно форми викладіть трішки крему.
  1. Кожну з паличок савоярді просочіть у каві з лікером, викладіть поверх крему. Знову змастіть все кремом.
  1. Ви можете робити десерт з одним шаром печива, а можна з багатьма – як забажаєте.
  1. Поверхню тирамісу посипте какао.
  1. Відправте десерт в холодильник на 4 – 6 годин, щоб він настоявся.

Смачного!

Текст публікації Володимира Ярославського:

Тирамісу. Цей рецепт я колись давно побачив у італійського кухаря. Він досить незвичний, але як і завжди в моїх рецептах, по-особливому смачний.

Інгредієнти:
– 500 грамів сиру маскарпоне;
– 10 грамів меленої кави;
– 200 грамів білків;
– 100 грамів жовтків;
– 130 грамів цукор;
– 200 грамів готової фільтр-кави або американо;
– 30 грамів амарето чи коньяку;
– 2 полоски (упаковки) готових паличок савоярді;
– шоколад або какао на присипку.

Готуємо:

– маскарпоне заздалегідь дістаємо з холодильника, додаю мелену каву і розминаю суміш лопаткою
– окремо збиваю холодні білки 200 г зі 120 г цукру. Спочатку самі білки в легку піну з дрібкою солі, потім поступово додаю дрібний цукор чи цукрову пудру і збиваю до стоячої піни
– жовтки збиваю ручним блендером з 10 г цукру до піни, потім ввожу у маскарпоне і перемішую вінчиком
– далі у суміш маскарпоне, у 3 прийоми додаю збиті білки, обережно працюючи вінчиком - крем готовий.
– готую легку каву - не міцну.
– додаю в неї амарето чи коняк, якщо нема амарето

Збираю десерт:
– трохи крему кладу на дно форми, бокалу чи стакана
– просочую паличку савоярді у каві з амарето, кладу на крем і поверх знов частину крему.

Деякі люди роблять більше шарів
Збільшуючи частину паличок. Це все на ваш смак - пробуйте і експериментуйте!

Верх традиційно посипають какао
Мені подобається ще коли замість какао беруть молочний шоколад

Десерту треба 4-6 годин у холодильнику і він готовий.
Зберігати не більше 3-ох днів!

️Яйця (краще не домашні) обов’язково брати цілі, свіжі і добре обробляти (таблетки Бланідас) або мити хоча б господарським милом.
️Можна замінити 50% маскарпоне вершками - жирністю 30% і більше. В такому разі треба змішати холодні вершки і м’який маскарпоне і обережно збити до стоячої піни.