Вертута з гарбузом та яблуками: рецепт старовинної української кухні

27 жовтня 2022, 10:54
Читать новость на русском

Сьогодні ми хочемо поділитися з вами давнім рецептом української кухні, а саме вертути з яблуками та гарбузом. Такий смаколик прийшов до нас з півдня України.

Українська шеф-кухарка Валентина Саєнко продовжує вивчати давню українську кухні, й вирішила поділитися з читачами рецептом пряної вертути з сезонним гарбузом та яблуками.

Читайте також Простий рецепт курочки із сезонними овочами для усієї сім'ї

Вертути прийшли до нас з українського Придунав'я, адже цей регіон залишається зі строкатим етнічним складом і, відповідно, різноманітними й багатими кулінарними традиціями. Серед різних етносів найчисленнішими були і залишаються донині молдавани та болгари. Саме завдяки їм країною поширилися вертути і плачинди — страви цих національних кухонь.

Вертута – це рулет з тонкого тіста, скручений спіраллю, а начинка може бути різною: фруктовою, овочевою, сирною та горіховою з маком. Навіть м’ясною.

Рецепт вертути з гарбузом та яблуками

  • Час: 60 хвилин
  • Порції: 4
Інгредієнти для тіста:
 – 320 грамів пшеничного борошна;
 – 150 мілілітрів води;
 – 2 столові ложки яблучного оцту;
 – 3 столові ложки олії;
 – 1 столова ложка цукру;
 – дрібка солі.
Для начинки:
 – 150 грамів гарбуза;
 – 150 грамів яблук;
 – 30 грамів цукру;
 – пів столової ложки крохмалю;
 – кориця;
 – ваніль;
 – родзинки.
Додатково:
 – яєчний жовток та молоко для змащування.

Приготування:

  • Для приготування тіста змішуємо теплу воду, сіль, цукор та олію. До борошна заливаємо цю суміш та перемішуємо до однорідності. Замішуємо тісто — воно не повинно липнути до рук. Складаємо в миску, накриваємо плівкою і даємо постояти хвилин 15. За цей час робимо начинку.
  • Очищений гарбуз чистимо і натираємо на грубій тертці. Яблука теж чистимо та ріжемо дрібним кубиком. Додаємо цукор та спеції і пів ложки крохмалю. Перемішуємо, що всі спеції розійшлися рівномірно по начинці.
  • Готове тісто ділимо на рівні частини. Розкачуємо на поверхні, змащеній олією. Зверху додайте теж трохи олії.
  • Викладаємо гарбузово-яблучну начинку і скручуємо вертуту в равлик. Переносимо на лист із пергаментом. Кожну булочку змащуємо жовтком з молоком і запікаємо при температурі 180 градусів приблизно 20 – 30 хвилин. Готову вертуту зверху посипаємо цукровою пудрою.

Смачного!