Українська шеф-кухарка Валентина Саєнко продовжує вивчати давню українську кухні, й вирішила поділитися з читачами рецептом пряної вертути з сезонним гарбузом та яблуками.

Читайте також Простий рецепт курочки із сезонними овочами для усієї сім'ї

Вертути прийшли до нас з українського Придунав'я, адже цей регіон залишається зі строкатим етнічним складом і, відповідно, різноманітними й багатими кулінарними традиціями. Серед різних етносів найчисленнішими були і залишаються донині молдавани та болгари. Саме завдяки їм країною поширилися вертути і плачинди — страви цих національних кухонь.

Вертута – це рулет з тонкого тіста, скручений спіраллю, а начинка може бути різною: фруктовою, овочевою, сирною та горіховою з маком. Навіть м’ясною.

Рецепт вертути з гарбузом та яблуками

  • Час: 60 хвилин
  • Порції: 4

Приготування:

  • Для приготування тіста змішуємо теплу воду, сіль, цукор та олію. До борошна заливаємо цю суміш та перемішуємо до однорідності. Замішуємо тісто — воно не повинно липнути до рук. Складаємо в миску, накриваємо плівкою і даємо постояти хвилин 15. За цей час робимо начинку.
  • Очищений гарбуз чистимо і натираємо на грубій тертці. Яблука теж чистимо та ріжемо дрібним кубиком. Додаємо цукор та спеції і пів ложки крохмалю. Перемішуємо, що всі спеції розійшлися рівномірно по начинці.
  • Готове тісто ділимо на рівні частини. Розкачуємо на поверхні, змащеній олією. Зверху додайте теж трохи олії.
  • Викладаємо гарбузово-яблучну начинку і скручуємо вертуту в равлик. Переносимо на лист із пергаментом. Кожну булочку змащуємо жовтком з молоком і запікаємо при температурі 180 градусів приблизно 20 – 30 хвилин. Готову вертуту зверху посипаємо цукровою пудрою.

Смачного!