5 забутих страв української кухні: від бандуряників до борщу з кульбаби
Джерело:
food and moodМи знаємо багато класичних страв світової кухні, але мало хто з нас може похвалитися знаннями давньої української кухні. Щоб надолужити, ми підготували цікаві рецепти страв на будь-який смак.
Старовинні страви української кухні не обмежуються всіма відомими варениками з вишнями, рогаликами з рожі та капусняку. В українській кухні багато таких рецептів, про які ми, на жаль, чуємо надто рідко.
Читайте також Від історії до рецепта: готуємо справжній американський гамбургер
Щоб ще більше популяризувати давню українську кухню, пропонуємо раз в тиждень готувати щось з переліку. Так ми зможемо відновити забуту кулінарну історію для наших дітей і для себе.
Закарпатська ріплянка
Ріплянка – це традиційна страва жителів Колочави, яку готують кілька разів на тиждень в кожному будинку села. Складається вона з розвареного в пюре картоплі і кукурудзяного борошна. Чому страва так називається? Тут все просто, на діалекті "ріпа" – це картопля.
Інгредієнти:– картопля;
– кукурудзяне борошно;
– вершкове масло;
– бринза.
Приготування:
- Відваріть картоплю в невеликій кількості води. Воду зливати не слід. Всипте туди попередньо замочену у теплій воді кукурудзяну крупу. Вимісіть до однорідності.
- Посуд для запікання рясно змастіть вершковим маслом. Викладіть в нього ріплянку, зверху додайте шматочок масла і притрусіть бринзою.
- Запікайте в духовці при 220 градусах протягом 30 – 40 хвилин до утворення золотистої кірочки.
- Подавайте ріплянку зі сметаною та шкварками.
Смачного!
Книш
Книш – це пиріг або невеликий пиріжок із запеченою по поверхні або всередині начинкою: сиром, шкварками, цибулею, варенням та іншими начинками.
Інгредієнти для тіста:– 500 грамів борошна;
– 250 грамів теплої води;
– 200 грамів молока;
– 2 столові ложки олії;
– 2 чайні ложки солі;
– 1 столова ложка цукру;
– 11 грамів дріжджів + 1 чайна ложка.
Для начинки:
– розтоплене вершкове масло;
– 500 грамів сала.
Приготування:
- З теплої води, 2 столових ложок борошна, 1 столової ложки цукру і дріжджів зробити опару.
- Просійте борошно в миску, додайте всі інгредієнти, а потім опару і замісіть некруте тісто. Поставте відпочити в тепле місце.
- Підготуйте начинку: налийте на сковороду трохи олії і покладіть сало, нарізане шматочками середнього розміру. Смажте на великому вогні, не допускаючи перетворення в шкварки, тобто трохи прогрійте та витопіть зайвий жир. Викладіть сало на паперовий рушник.
- Візьміть форму роз'ємну, виріжте коло з пергаменту, застеліть ним форму, змастіть маслом низ та боки.
- Тісто розділіть на дві частини, одна з яких становитиме 1/3, а друга – 2/3 всього тіста. Більшу частину розділіть на п'ять кульок. З меншої частини розкатайте велике коло, але так, щоб посередині воно було товстіше. Перенесіть його в форму так, аби краї звисали.
- Змастіть всю внутрішню частину розтопленим маслом, викладіть всередину маленьку кульку з тіста, змастіть її маслом.
- Далі викладіть шматочки сала. Потім ще коло, змастіть маслом, потім знову сало і так поки не закінчиться тісто та сало.
- Краями великого кола закрийте пиріг та защепіть його. Залишіть у формі відпочити. Потім змастіть молоком і відправте в духовку при температурі 180 градусів. Готовність здоби перевірте шпажкою.
Смачного!
Борщ із кульбабою
Інгредієнти:– 300 грамів м’яса індички;
– 1 пучок молодої кропиви;
– 1 пучок цибулі зеленої;
– 1 пучок листя кульбаби;
– 2 картоплини;
– 3 яйця;
– 2 – 3 столові ложки сметани;
– спеції: коріандр, сіль, чорний перець, лавровий лист.
Приготування:
- Для приготування страви потрібно нарізати філе індички та відварити разом з картоплею.
- Яйця зварити, очистити та нарізати довільно окремо.
- Коли м’ясо та картопля будуть готові, промиту зелень посікти і дати проваритися на повільному вогні не більше 5 хвилин, додавши всі прянощі.
- Подрібнені яйця можна додати разом зі сметаною порційно, а можна до борщу за 1 – 2 хвилини до вимкнення.
- Щоб борщ був смачнішим, рекомендуємо після приготування залишити його хвилин на 20 – 30 хвилин, аби він відстоявся.
Смачного!
Бандуряники
Інгредієнти:– 220 грамів печериць;
– 150 грамів води;
– 1 столова ложка борошна;
– 1 цибулина;
– 800 грамів картоплі;
– 1 яйце;
– 2 столові ложки вершкового масла;
– 190 грамів сметани.
Для соусу:
– 1 столова ложка сметани;
– 2 столові ложки з верхом борошна;
– сир твердий за бажанням;
– 2 – 3 зубчики часнику;
– олія для смаження;
– сіль, чорний мелений перець.
Приготування:
- Для страви картоплю натерти на дрібній тертці як на деруни. Можна злити зайву рідину.
- До картоплі додати натерті на дрібній тертці цибулю і часник, яйце, сметану і муку. Якщо потрібно додати додатково ще борошна.
- Картопляну масу викладати ложкою в розігріту олію і смажити невеликі деруни.
- На розтопленому вершковому маслі спасерувати цибулю, додати гриби, сіль і перець. Тушкувати 5 хвилин.
- Потім додати борошно, швидко перемішати і поступово додати воду. Варити 1 хвилину. Додати сметану і варити соус 5 хвилин.
- У горщики для запікання або форму для запікання на дно налити трохи соусу, а зверху покласти деруни.
- Шари повторювати, поки не заповниться форма. На верхній дерун налити трохи соусу і за бажанням присипати сиром.
- Запікати 15 хвилин при температурі 190 градусів у духовці.
Смачного!
Кох
Кох – це версія рисової запіканки, але з'явилася ця страва набагато раніше, ніж в наш словник увійшло слово "запіканка". Вона має австро-угорське походження і відома також в Італії та на Балканах. В кох додається багато вершків та молока, тому страва має дуже м’яку і вологу текстуру. А готується або з рису або з манної крупи, в тісто додаються яблука, родзинки, сливи.
Інгредієнти:– 1 склянка рису;
– 1 склянка вершків;
– 1 склянка молока;
– цукор;
– 3 курячих яйця;
– 2 яблука;
– родзинки;
– мелена кориця;
– ванільний цукор.
Приготування:
- Рис добре вимийте, залийте водою і дайте трохи постояти.
- Воду злийте, перекладіть в банячок, залийте вершками і молоком (спочатку пів порції), додайте ваніль, цукор і варіть на повільному вогні 15 хвилин після закипання. Якщо вся рідина ввібралася – долийте ще, але рис не має бути рідким, тільки вогким. Вимкніть і охолодіть.
- Вбийте 3 жовтки, вимішайте. Додайте грубо порізані яблука, родзинки, збиті з ложкою цукру білки і легенько вимішайте.
- Викладіть у форму змащену маслом і присипану тертою булкою. Запікайте страву годину при 180 градусах.
- Нарізайте на шматочки холодним.
Смачного!