Щоб наблизити приготовлений вдома гамбургер до оригіналу, варто знати коротку історію цієї страви, зазначає 24 Канал. Це допоможе підібрати правильні інгредієнти та створити справжній кулінарний шедевр. Тож, зібрали цікаві факти, про які ви не знали.

До теми Неймовірно смачні: 3 рецепти бургерів на мангалі, які можуть замінити шашлик

Звідки пішла традиція готувати гамбургер

Згадки про гамбургер можна знайти у багатьох документах початку 19 століття. Однак не всі вони описували сучасну версію цієї страви. У більшості із них йшлося про популярний на той час німецький гамбурзький стейк, рецепт якого нагадував те, що згодом популяризували американці.

Хто першим привіз рецепт до США чи вигадав його тут, так і не вдалося встановити. Проте відомо одне: феномен так швидко поширювався країною, що у 1884 році в газеті "Вечірній Бостон" зустрічається перша згадка про американський гамбургер. Страва, настільки добре прижилася в США, що люди готували її як на свята, так і для буденних трапез.

Цікаво, що при такій популярності офіційно перший гамбургер продали лише 27 липня 1900 року. Його автором став Луї Ласен, який назвав гамбургер бутербродом із м'ясною котлетою та овочевим гарніром. До слова, дата, коли страву вперше виставили на продаж, вважається сьогодні "Днем народження" традиційного гамбургера й святкується в усьому світі. Та й загалом ця страва стала символом вуличної їжі – фаст-фуду, який залюбки смакують більш як сторіччя.

Гамбургери отримали популярністьу всьому світі / Фото Shutterstock

За більш як 100 років класичний рецепт неодноразово змінювався і доповнювався. Сьогодні серед комбінацій смаків зустрічаються:

  • бургери із солодким журавлиновим джемом,
  • серф-енд-терф, що поєднує м'ясо та морепродукти,
  • чізбургери – класичні гамбургери із додаванням сиру,
  • вегетаріанські варіанти зі смаженими кульками фалафеля.

Але класика залишається незмінно успішною, а великий соковитий бургер з яловичою котлетою, квашеними огірками і сиром продовжує тримати планку фаворита.

Відтворити його досить просто навіть на вашій кухні. Як це зробити – ділимось класичним рецептом гамбургера.

Рецепт класичного гамбургера

  • Час: 20 хвилин
  • Порції: 2

Готуємо гамбургер за класичним рецептом / Фото Shutterstock

Приготування:

  1. Розігріваємо пательню з вершковим маслом та обсмажуємо на ній половинки булочок до рум'яної скоринки.

  2. Перекладаємо їх на тарілку, змащуємо гірчицею, а також соусом для бургера чи сумішшю майонезу та кетчупу.

  3. На цій же сковорідці обсмажуємо яловичі котлети по 2 – 2,5 хвилини з кожного боку.

Котлети Skott Smeat – ідеальний вибір для приготування бургера / Фото Skott Smeat

  1. За пів хвилини до готовності можна викласти на котлети скибки сиру та продовжити смажити їх, доки сир не розтопиться. Таким чином ви отримаєте чізбургер.

  2. Перекладаємо котлети з сиром на половинку булочки, зверху – нарізаний тонкими слайсами огірок, кільця цибулі і помідора, знову скибку сиру та листя салату. Поливаємо соусом та накриваємо іншою половиною булочки.

Як приготувати ідеальний гамбургер: дивіться відео

Головний секрет традиційного гамбургера – яловича котлета

Проте не забувайте, що основою страви тут є яловичі котлети. Щоб вони були ідеальними – важливо врахувати лайфхаки, яких дотримуються навіть шеф-кухарі.

  • Заморожені котлети не варто діставати завчасно чи підігрівати.

Наприклад, заморожені котлети Skott Smeat із фермерської яловичини можна відправляти на сковорідку відразу з морозилки. Тільки не забувайте часто перевертати їх під час приготування: так котлета буде ніжнішою та соковитішою.

Котлети Skott Smeat не потрібно розморожувати / Фото Skott Smeat

  • Ніколи не натискайте і не проколюйте котлету! Так котлета просмажиться нерівномірно. До того ж при натисканні вийде вся волога і котлета стане сухою.

  • Якщо ви хочете приготувати чізбургер, наприкінці обсмажування викладіть скибку сиру, аби вона розтопилася одразу на котлеті – це ще більше підкреслить смак м'яса.

  • Не перетримуйте котлету на пательні, адже тоді вона буде пересушеною, що може зіпсувати смак усієї страви. Краще трішки недосмажити її: так м'ясо збереже свою соковитість.

Подавайте класичні бургери з хрумкою картоплею, або спробуйте з капустяним салатом та соусом. А якщо ви хвилюєтеся за фігуру – замініть смажений гарнір на свіжі нарізані овочі (огірок, перець чи селеру).