Старовинні страви української кухні не обмежуються всіма відомими варениками з вишнями, рогаликами з рожі та капусняку. В українській кухні багато таких рецептів, про які ми, на жаль, чуємо надто рідко.

Читайте також Від історії до рецепта: готуємо справжній американський гамбургер

Щоб ще більше популяризувати давню українську кухню, пропонуємо раз в тиждень готувати щось з переліку. Так ми зможемо відновити забуту кулінарну історію для наших дітей і для себе.

Закарпатська ріплянка

Ріплянка – це традиційна страва жителів Колочави, яку готують кілька разів на тиждень в кожному будинку села. Складається вона з розвареного в пюре картоплі і кукурудзяного борошна. Чому страва так називається? Тут все просто, на діалекті "ріпа" – це картопля.

Приготування:

  • Відваріть картоплю в невеликій кількості води. Воду зливати не слід. Всипте туди попередньо замочену у теплій воді кукурудзяну крупу. Вимісіть до однорідності.
  • Посуд для запікання рясно змастіть вершковим маслом. Викладіть в нього ріплянку, зверху додайте шматочок масла і притрусіть бринзою.
  • Запікайте в духовці при 220 градусах протягом 30 – 40 хвилин до утворення золотистої кірочки.
  • Подавайте ріплянку зі сметаною та шкварками.

Смачного!

Книш

Книш – це пиріг або невеликий пиріжок із запеченою по поверхні або всередині начинкою: сиром, шкварками, цибулею, варенням та іншими начинками.

Приготування:

  • З теплої води, 2 столових ложок борошна, 1 столової ложки цукру і дріжджів зробити опару.
  • Просійте борошно в миску, додайте всі інгредієнти, а потім опару і замісіть некруте тісто. Поставте відпочити в тепле місце.
  • Підготуйте начинку: налийте на сковороду трохи олії і покладіть сало, нарізане шматочками середнього розміру. Смажте на великому вогні, не допускаючи перетворення в шкварки, тобто трохи прогрійте та витопіть зайвий жир. Викладіть сало на паперовий рушник.
  • Візьміть форму роз'ємну, виріжте коло з пергаменту, застеліть ним форму, змастіть маслом низ та боки.
  • Тісто розділіть на дві частини, одна з яких становитиме 1/3, а друга – 2/3 всього тіста. Більшу частину розділіть на п'ять кульок. З меншої частини розкатайте велике коло, але так, щоб посередині воно було товстіше. Перенесіть його в форму так, аби краї звисали.
  • Змастіть всю внутрішню частину розтопленим маслом, викладіть всередину маленьку кульку з тіста, змастіть її маслом.
  • Далі викладіть шматочки сала. Потім ще коло, змастіть маслом, потім знову сало і так поки не закінчиться тісто та сало.
  • Краями великого кола закрийте пиріг та защепіть його. Залишіть у формі відпочити. Потім змастіть молоком і відправте в духовку при температурі 180 градусів. Готовність здоби перевірте шпажкою.

Смачного!

Борщ із кульбабою

Приготування:

  • Для приготування страви потрібно нарізати філе індички та відварити разом з картоплею.
  • Яйця зварити, очистити та нарізати довільно окремо.
  • Коли м’ясо та картопля будуть готові, промиту зелень посікти і дати проваритися на повільному вогні не більше 5 хвилин, додавши всі прянощі.

Зелений борщ / Фото Сьогодні

  • Подрібнені яйця можна додати разом зі сметаною порційно, а можна до борщу за 1 – 2 хвилини до вимкнення.
  • Щоб борщ був смачнішим, рекомендуємо після приготування залишити його хвилин на 20 – 30 хвилин, аби він відстоявся.

Смачного!

Бандуряники

Приготування:

  • Для страви картоплю натерти на дрібній тертці як на деруни. Можна злити зайву рідину.
  • До картоплі додати натерті на дрібній тертці цибулю і часник, яйце, сметану і муку. Якщо потрібно додати додатково ще борошна.
  • Картопляну масу викладати ложкою в розігріту олію і смажити невеликі деруни.
  • На розтопленому вершковому маслі спасерувати цибулю, додати гриби, сіль і перець. Тушкувати 5 хвилин.
  • Потім додати борошно, швидко перемішати і поступово додати воду. Варити 1 хвилину. Додати сметану і варити соус 5 хвилин.
  • У горщики для запікання або форму для запікання на дно налити трохи соусу, а зверху покласти деруни.
  • Шари повторювати, поки не заповниться форма. На верхній дерун налити трохи соусу і за бажанням присипати сиром.
  • Запікати 15 хвилин при температурі 190 градусів у духовці.

Смачного!

Кох

Кох – це версія рисової запіканки, але з'явилася ця страва набагато раніше, ніж в наш словник увійшло слово "запіканка". Вона має австро-угорське походження і відома також в Італії та на Балканах. В кох додається багато вершків та молока, тому страва має дуже м’яку і вологу текстуру. А готується або з рису або з манної крупи, в тісто додаються яблука, родзинки, сливи.

Приготування:

  • Рис добре вимийте, залийте водою і дайте трохи постояти.
  • Воду злийте, перекладіть в банячок, залийте вершками і молоком (спочатку пів порції), додайте ваніль, цукор і варіть на повільному вогні 15 хвилин після закипання. Якщо вся рідина ввібралася – долийте ще, але рис не має бути рідким, тільки вогким. Вимкніть і охолодіть.
  • Вбийте 3 жовтки, вимішайте. Додайте грубо порізані яблука, родзинки, збиті з ложкою цукру білки і легенько вимішайте.
  • Викладіть у форму змащену маслом і присипану тертою булкою. Запікайте страву годину при 180 градусах.
  • Нарізайте на шматочки холодним.

Смачного!