Штолен – традиційна Різдвяна випічка, яка надзвичайно популярна в Європі. Ароматна, багата на сухофрукти та цукати, обсипана цукровою пудрою, наче сніжком.
Читайте також М'ясо гомілок по-грузинськи: готуємо соковите чахохбілі з томатами
Ще з 13 століття, ця випічка традиційно готується на Різдво і саме її форма та білий колір повинні були "нагадувати" загорнутого у пелюшки Ісусика-немовлятка. Валентина Саєнко пропонує приготувати один із варіантів штолену, адже він дуже смачний і швидко зникає зі святкового столу. А ще, це прекрасний подарунок для друзів.
Рецепт штолену
- Час: 2 – 3 дні
- Порції: 3 штуки
Приготування:
- Замочуємо сухофрукти та цукати в алкоголі на 1 – 2 ночі. Для цього спочатку заливаємо їх окропом і зливаємо його (для дезінфекції). Далі нарізаємо великі сухофрукти, натираємо цедру і заливаємо ромом. Зберігаємо у контейнері в холодильнику.
- Для опари дріжджі змішуємо з цукром (50 грамів), 100 грамами "сильного" борошна і 200 грамами теплого молока. Даємо опарі постояти 15 – 20 хвилин.
- Окремо змішуємо 200 грамів пшеничного борошна, 200 грамів сильного, 50 грамів цукру, 50 грамів мигдального борошна і 3 жовтки. Перемішаємо масу і додаємо опару. Вимішуємо однорідне тісто за допомогою міксеру або кухонної машини.
- Далі частинами додаємо все вершкове масло, кожен раз вимішуючи до однорідності. Готове тісто накриваємо і даємо постояти в теплі 1 годину.
- З сухофруктів зливаємо алкоголь, якщо він не весь ввібрався. Додаємо ложку борошна, щоб їх обсипати. Горішки подрібнюємо.
- Тісто викладаємо на стіл і додаємо нашу начинку. Добре вимішуємо і ділимо на три частини. Накриваємо рушником і даємо постояти 15 – 20 хвилин.
- Після цього, кожну частину тіста формуємо в коло і загортаємо, наче пеленаємо дитинку. Викладаємо наш штолен на лист з пергаментом на відстані одне від одного. Знову накриваємо рушником і чекаємо 20 хвилин. Запікаємо при 180 градусах приблизно 1 годину.
- Ще гарячий штолен щедро змащуємо зі всіх сторін вершковим маслом і обсипаємо цукровою пудрою.
- Після охолодження загортаємо у пергамент та в рушник. Зберігаємо приблизно 2 – 3 тижні в холодильнику, куштуйте його на 2 – 3 день.
Нехай смакує!