Український шеф-кухар та ресторатор, суддя кулінарного шоу "Мастер Шеф" поділився з читачами секретами приготування правильно стейка. Він розповів всі деталі, від вибору м'яса до температури всередині.

Читайте також Мартиновська та Ярославський готували на CHARITY DINNERS: скільки грошей зібрали для України

Отож, шеф-кухар відзначив, що головним фактором є правильне м'ясо. Стейк сухої чи вологої витримки та від спеціальної породи худоби, таке м’ясо називають мармуровим.

Також важливо пам’ятати такі моменти:

  • Товщина стейка має бути 2,5 – 3,5 сантиметри;
  • ️М’ясо необхідно дістати з холодильника мінімум за годину до смаження;
  • ️Ідеальний ступінь просмажування – залежить від вашого смаку. Але Володимир рекомендує, в залежності від частини м'яса, Medium або Medium rare;
  • Щоб готове м’ясо не було сухим – солити стейк варто під час другого смаження.
  • ️Правильний Стейк не "тече" на тарілці.

Як приготувати ідеальний стек вдома

Щоб полегшити вам завдання, Володимир Ярославський поділився рецептом стейка, який сам готує вдома чи в ресторані.

Вдома смажу на звичайній сковороді, добре розігрітій олії. По 2 рази з кожної сторони до рум'яної скоринки. Потім перекладаю м’ясо в тепле місце, можна взяти, дерев'яну дошку з фольгою на 10 – 15 хвилин. За цей час температура вирівнюється і соки рівномірно просочують стейк,
– відзначив кухар.

Далі, знову розігріваємо сковороду і кладемо м'ясо. Додайте ароматні трави, часник і вершкове масло. Щедро присмачте все сіллю та чорним меленим перцем та доведіть стейк до рум'яної, красивої, ароматної скоринки.

Подавайте стейк на теплій сковорідці з сіном (саме так Ярославський подає у своєму закладі, – ред.), яке попередньо промийте і висушіть в духовці при температурі 160 градусів.

Володимир Ярославський поділився з читачами своїми власними спостереження щодо температури для різних ступенів просмажування американського м’яса. Ступінь просмажування – це температура всередині стейка.


Ступені просмажки м'яса / Фото Kitchen Sanctuary

Особисті дані для м’яса зернового відкорму Америка та Україна від шеф-кухаря:
Rare (сирої) 39 – 41;
Medium rare 42 – 47;
Medium 49 – 53;
Medium well від 56 – 57;
Well done 65;
Very well done 75.

️Для м’яса сухої витримки та трав'яного відкорму температура буде на 3 – 5 градусів вища, наприклад, в іспанській Rubia Gallega.

️Останні 2 просмажки шеф-кухар не рекомендує зовсім – м’ясо буде дуже жорстким і сухим. Для соусу: заберіть зайвий жир з пательні після першої обсмажки, додайте червоного сухого вина, випаруйте його, сіль, перець та вершкове масло. Смачного!