5 серпня,
22:35
Ризото: секретні лайфхаки й дивовижний рецепт із шинкою та сирним фондю
Одна з найпопулярніших страв італійської кухні, можна сказати, її символ нарівні з піцою – ризото. Ця ситна страва з ніжним смаком готується на основі рису з додаванням різноманітних інгредієнтів.
Яскравий смак ризото дає бульйон – із м'яса, риби або овочів. Рис варять у бульйоні до кремової консистенції.
Цікаво Від зерна до полиці: як в Україні виготовляють якісну курятину й при цьому дбають про довкілля
Інгредієнти можуть бути найрізноманітніші: телятина, равлики, качатина, ковбаса, спаржа, гарбуз, гриби (навіть трюфелі).
Класична італійська страва / Фото Unsplash
Головні секрети ідеального ризото:
- Не переваріть рис. Зніміть каструлю з плити, коли залишиться трохи рідини. Залишкове тепло продовжуватиме готувати рис і допоможе йому вбирати більше рідини.
- Додавайте рідину поступово. Занадто багато бульйону або води може зробити рис кашоподібним. Щоб не перестаратися, додавайте рідину маленькими порціями.
- Подавайте відразу ж. Ризото – одна з тих страв, яку краще смакувати одразу після приготування. Якщо все ж залишилося трішки страви, обов’язково додайте трохи вершкового масла або оливкової олії під час повторного нагрівання суміші, щоб відновити її текстуру.
Ризото із шинкою та сирним фондю
Час: 40 хвилин
Порцій: 4
Неймовірно смачно / Фото Unsplash
Інгредієнти:
- 320 грам рису арборіо;
- 1,2 літра овочевого бульйону чи води;
- 250 грам вареної шинки;
- 1 середня червона цибулина;
- 100 грам сиру чедер;
- 100 грам сиру маасдам;
- 120 мілілітрів молока;
- 60 грам вершкового масла;
- 1 столова ложка крохмалю;
- 4 столові ложки крихт білого хліба;
- сіль, чорний перець – на ваш смак.
Приготування:
- Почистіть та дрібно поріжте цибулю. У глибокій пательні розтопіть половину вершкового масла. Пасеруйте цибулю до м'якості.
- Додайте до цибулі рис і жарте на сковорідці 1 хвилину.
- До рису влийте кухоль гарячого бульйону, доливаючи в міру його випаровування.
- Шинку та сир наріжте невеликими кубиками. Наприкінці варіння рису додайте до нього шинку та половину сиру. Посоліть та поперчіть. Зніміть із вогню, накрийте кришкою й залиште на 5 хвилин.
- Для приготування фондю у сотейник налийте молоко, додайте сир, який залишився і постійно помішуючи прогрійте на плиті поки сир повністю не розстане. Розведіть крохмаль у 2 столових ложках води та влийте у сирну масу.
- Обсмажте на пательні хлібні шматочки з маслом до золотавого кольору.
- Розкладіть ризото по тарілках, полийте зверху сирним фондю і посипте підсмаженим хлібом.