Яскравий смак ризото дає бульйон – із м'яса, риби або овочів. Рис варять у бульйоні до кремової консистенції.

Цікаво Від зерна до полиці: як в Україні виготовляють якісну курятину й при цьому дбають про довкілля

Інгредієнти можуть бути найрізноманітніші: телятина, равлики, качатина, ковбаса, спаржа, гарбуз, гриби (навіть трюфелі).


Класична італійська страва / Фото Unsplash

Головні секрети ідеального ризото:

Ризото із шинкою та сирним фондю

Час: 40 хвилин
Порцій: 4


Неймовірно смачно / Фото Unsplash

Інгредієнти:

  • 320 грам рису арборіо;
  • 1,2 літра овочевого бульйону чи води;
  • 250 грам вареної шинки;
  • 1 середня червона цибулина;
  • 100 грам сиру чедер;
  • 100 грам сиру маасдам;
  • 120 мілілітрів молока;
  • 60 грам вершкового масла;
  • 1 столова ложка крохмалю;
  • 4 столові ложки крихт білого хліба;
  • сіль, чорний перець – на ваш смак.

Приготування:

  1. Почистіть та дрібно поріжте цибулю. У глибокій пательні розтопіть половину вершкового масла. Пасеруйте цибулю до м'якості.
  2. Додайте до цибулі рис і жарте на сковорідці 1 хвилину.
  3. До рису влийте кухоль гарячого бульйону, доливаючи в міру його випаровування.
  4. Шинку та сир наріжте невеликими кубиками. Наприкінці варіння рису додайте до нього шинку та половину сиру. Посоліть та поперчіть. Зніміть із вогню, накрийте кришкою й залиште на 5 хвилин.
  5. Для приготування фондю у сотейник налийте молоко, додайте сир, який залишився і постійно помішуючи прогрійте на плиті поки сир повністю не розстане. Розведіть крохмаль у 2 столових ложках води та влийте у сирну масу.
  6. Обсмажте на пательні хлібні шматочки з маслом до золотавого кольору.
  7. Розкладіть ризото по тарілках, полийте зверху сирним фондю і посипте підсмаженим хлібом.