Важливо не помилитися: що не можна їсти на Великдень

4 травня 2024, 10:27
Читать новость на русском

Джерело:

ukr.media

Традиційно українці накривають пишний стіл на Великдень. Адже це одне з найбільших свят в році.

Попри те, що піст закінчується, є продукти від яких варто утриматися. Окрім цього, навіть дозволену їжу слід їсти в міру.

Варто знати Такої не буде ні в кого: як сучасно прикрасити паску на Великдень

Що не можна ставити на стіл на Великдень

Червоне вино, наливка, медовуха – напої, які можна поставити на великодній стіл. Своєю чергою, горілку, віскі, коньяк та інший міцний алкоголь варто виключити. Адже Великдень – це не пиятика.

Гарячі м'ясні страви – шашлик або смажене м'ясо – краще також не ставити на великодній стіл. Замініть їх м'ясом по-французьки, печеною куркою або кроликом. У цей день краще утриматися від жирної їжі.

Варто зауважити, що до ранкової служби не можна їсти. Якщо ви пішли на хресний хід і ранкову молитву, то це треба робити натще, адже інакше ви порушите традицію. Їсти можна тільки після того, як повернетеся з ранкової служби.


Паска – символ Великодня / Фото Depositphotos

Що заборонено святити

Згідно з православними канонами, до церкви не можна приносити низку продуктів і речей:

  • алкоголь, крім кагору;
  • продукти, виготовлені з крові тварин;
  • сіль та спеції;
  • фрукти та овочі;
  • коштовності, прикраси (навіть ті, що зроблені власноруч), гроші, документи.
Сподобався рецепт? Дізнайтеся, як смачно запекти підчеревину.