Якщо залишилися жовтки: готуємо сабле, пудинг, тарт-татен та "Плавучий острів"

11 серпня 2021, 16:28
Читать новость на русском

Після приготування страв на яєчних білках залишається доволі багато жовтків. Що з ними робити, куди їх "прилаштувати"? Талановита українська кондитерка Ліза Глінська підготувала для таких випадків 4 чудових десерти на жовтках.

Серед них є як прості та швидкі, так і примхливі, розраховані на тривалий час приготування. Упевнені, у цій добірці знайдеться десерт, на який вам не шкода буде виділити час і смак якого порадує всю вашу родину.

Читайте також Найкращі сезонні овочі до різних частин курочки: рецепти на будь-який смак

Рецепт десерту "Плавучий острів"

  • Час: 14 годин
  • Порції: 2 – 4


Десерт "Плавучий острів" / Фото Лізи Глінської

Інгредієнти для крему англез:
 – 300 мл вершків жирністю 30 – 33%;
 – 300 мл молока;
 – ½ стручка ванілі або ванільний цукор;
 – 100 г жовтків;
 – 40 г цукру;
 Для швейцарської меренги:
 – 150 г білка; 
 – 100 г цукру;
 – цедра одного лимона;
 – 1 ч. л. лимонного соку.

Приготування:

  1. Для приготування крему змішайте жовтки з цукром. Додайте молоко, ваніль та вершки і перемішайте.
  2. На маленькому вогні, при постійному помішуванні доведіть крем до 82 – 83 градусів. Не доводьте крем до кипіння.
  3. Процідіть крем, накрийте шаром харчової плівки та відправте в холодильник на 8 – 10 годин.
  4. Змішайте цедру, цукор, білок та лимонний сік.
  5. Відправте суміш на водяну баню. При постійному помішуванні доведіть крем до 60 – 62 градусів.
  6. Процідіть масу крізь сито.
  7. Збийте масу до стійких піків.
  8. Збираємо десерт: викладіть на тарілку крем англез, ладі швейцарську меренгу.
  9. Обпаліть меренгу кулінарним пальником.
  10. Прикрасьте десерт ягодами й подавайте до столу.

Смачного!

Рецепт рисового пудингу

  • Час: 14 годин
  • Порції: 6  – 8


Пудинг / Фото Лізи Глінської

Інгредієнти для пудингу:
 – 200 г рису;
 – 400 мл води;
 – сіль.
Для крему англез:
– 300 мл вершків жирністю 30 – 33%;
– 300 мл молока;
– ½ стручка ванілі або ванільний цукор;
– 100 г жовтків;
– 40 г цукру;
 

Для солоної карамелі:
 – 100 г цукру;
 – 120 мл вершків;
 – 30 г вершкового масла;
 – сіль.

Приготування:

  1. Залийте рис водою, посоліть та варіть на слабкому вогні до готовності.
  2. Для приготування крему змішайте жовтки з цукром. Додайте молоко, ваніль та вершки і перемішайте.
  3. На маленькому вогні, при постійному помішуванні доведіть крем до 82 – 83 градусів. Не доводьте крем до кипіння.
  4. Процідіть крем, накрийте шаром харчової плівки та відправте в холодильник на 8 – 10 годин.
  5. Для приготування карамелі розтопіть цукор в каструлі з товстим дном. Паралельно в окремій посудині прогрійте вершки.
  6. Зніміть каструлю з розтопленим цукром з вогню. Тонкою цівкою, при постійному помішуванні влий теплі вершки в карамель.
  7. Додайте сіль та холодні кубики вершкового масла. Перебийте масу блендером.
  8. Відправте карамель в холодильник на 60 хвилин.
  9. Зберіть десерт в склянках: по черзі викладіть пудинг та карамель.

Смачного!

Рецепт бретонського сабле з апельсином

  • Час: 2 – 3 години
  • Порції: 8 – 10


Сабле / Фото Лізи Глінської 

Інгредієнти:
 – 250 г борошна;
 – 160 г вершкового масла;
 – 150 г цукру;
 – 80 г жовтків;
 – 6 г розпушувача;
 – цедра 1 апельсина;
 – сіль.

Приготування:

  1. Збийте вершкове масло до пишності. Додайте жовтки та цукор і перемішайте.
  2. З'єднайте цедру з борошном, додайте розпушувач та сіль і перемішайте.
  3. З'єднайте обидві маси та замісіть тісто.
  4. Розкачайте тісто між двома шарами пергаменту та відправте в холодильник на 1 – 2 години охолодитися.
  5. Розігрійте духовку до 165 градусів із конвекцією.
  6. Виріжте сабле за допомогою металевих форм та в них відправте печиво на деко. Випікайте сабле 15 – 18 хвилин.
  7. Дістаньте сабле з форм та охолодіть.

Смачного!

Рецепт яблучного тарт-татена

  • Час: 2 години
  • Порції: 4 – 6


Тарт-татен / Фото Лізи Глінської

Інгредієнти:
 – 150 г борошна;
 – 130 г замороженого вершкового масла;
 – 40 г цукру;
 – 40 г жовтків;
 – 2 г розпушувача;
 – 1 г солі.
 

Для начинки:
 – 4 – 5 яблук;
 – 150 г цукру;
 – ваніль.

Приготування:

  1. Змішайте борошно з розпушувачем, посоліть та натріть масло на грубій тертці.
  2. Перемішайте масу до крихти.
  3. Змішайте жовток з цукром та додайте до борошна. Замісіть тісто.
  4. Розкачайте тісто колом діаметром 22 сантиметри між двома шарами пергаменту. Відправте тісто в холодильник на 20 – 30 хвилин охолодитися.
  5. Розтопіть цукор до карамелі. Перелийте його на пергамент.
  6. Яблука почистіть від шкірки та видаліть серцевини. Розріжте їх на чотири частини.
  7. Охолоджену карамель подрібніть блендером в крихту.
  8. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  9. На дно круглої форми викладіть пергамент для випікання.
  10. Висипте половину подрібненої карамелі.
  11. Викладіть на карамель яблука, знову посипте крихтою та накрийте тістом.
  12. Випікайте тарт 30 – 40 хвилин.
  13. Готовий пиріг переверніть і подавайте до столу гарячим.

Смачного!