Рецепт дня: штоллен – німецький різдвяний кекс

20 грудня 2020, 16:41
Читать новость на русском

Справжня різдвяна випічка – штоллен сподобається кожному члену вашої родини, ми в цьому впевнені. Все, що вам потрібно – набратись святкового настрою та приготувати традиційний німецький кекс разом із SmachnoNews.

Штоллен – надзвичайно смачний німецький різдвяний кекс, який традиційно готують за 2-3 тижні до Різдва. Давайте й ми приготуємо святкову випічку разом із SmachnoNews.

Читайте також Штоллен – все, що потрібно знати про різдвяний кекс розповідає Ліза Глінська

Інгредієнти для тіста:
– 500 грамів борошна;
​ – 14 грамів сухих дріжджів;
​ – 250 мл молока, ледь теплого;
​ – 100 грамів цукру;
​ – 225 грамів вершкового масла, кімнатної температури;
​ – цедра 1-го апельсина;
​ – цедра 1-го лимона;
​ – 1/4 ч.л меленого кардамону;
​ – 1/4 ч.л меленої кориці;
​ – 1/4 ч.л меленого мускатного горіха;
​ – 1/4 ч.л меленого імбиру;
​ – 5 грамів солі.Інгредієнти для начинки та декору:
– 250 грамів родзинок;
– 75 грамів сушеної журавлини;
– 75 грамів цукатів;
– 90 грамів мигдалю;
– 80 мл рому;
– 50 грамів вершкового масла;
– цукрова пудра.
  1. Ретельно просійте борошно через дрібне сито, щоб не було грудочок. Змішайте всі сухі інгредієнти та перемішайте.
  2. Додайте теплого молока та перемішайте. З'єднайте масу з вершковим маслом та ретельно вимішуйте тісто для штоллена. Накрийте харчовою плівкою та залишіть відпочити на годинку в теплому місці.
  3. Сухофрукти висипте в миску, залийте окропом та дайте постояти 3-4 хвилини.
  4. Злийте зайву воду, додайте цукатів та залийте начинку для штоллена ромом. Перемішайте та залишіть на годину настоюватися.
  5. Всипте горіхи, цукати з ромом та сухофруктами до тіста та ще раз замісіть тісто. Перекладіть готове тісто на поверхню присипану борошном та злегка розкачайте.
  6. Надайте тісто форму штоллена – подовгувату, схожу на батон. Накрийте чистим рушником та залишіть на 40-50 хвилин підійти.
  7. Розігрійте духовку до 190 градусів та випікайте штоллен 60-70 хвилин до рум'яної скоринки.
  8. Готову випічку трішки охолодіть та рясно посипте поверхню різдвяного кексу цукровою пудрою.

Зберігайте німецький різдвяний кекс в холодильнику, чим довше він стоїть, тим смачнішим буде. Саме так стверджують робити з різдвяною випічкою шеф-кухарі у Німеччині.