Штоллен – (нім. Stollen або нім. Christstollen) розпочинається у 1329 році, в ті роки кекс вважався одним із святкових дарів для єпископа, щоправда, він був пісним.

Читайте також Рецепт дня: штоллен – німецький різдвяний кекс

Тісто для штоллена робили з овесу, борошна та води, але смак був, відверто, не найкращий, тому й не надто подобався тодішнім вельможам.

У 1430 році Ернст Саксонський разом зі своїм братом герцогом Альбрехтом звернулись до Папи Миколи V із проханням дозволити використовувати для штоллена вершкове масло, але Папа не дозволив та й залишився німецький кекс пісним.

Тільки у 1491 році голова католицької церкви Інокентій VIII дозволив використовувати вершкове масло під час посту, тоді штоллен й став ніжніший за смаком.

Зараз штоллен – це кекс подовгастої форми з великою кількістю прянощів, родзинок, горішків, цукатів. Для приготування штоллена готують "важке" дріжджове тісто з великою кількістю масла та смачних додатків.

Існує багато різновидів штоллена: сирний, маковий, мигдалевий, горіховий, марципановий, але найсмачніший – класичний.

Згідно з традиціями, на вигляд традиційний класичний штоллен має нагадувати загорнутого в пеленку новонародженого Ісусика.

Проте, є ще одна відмінність штоллена від інших традиційних кексів – чим довше він лежить, тим яскравішим стає його смак. Саме тому вправні господині завжди готують класичний німецький кекс штоллен за кілька тижнів до Різдва.

До речі, не забудьте рясно намастити кекс після випікання вершковим маслом, а зверху щедро посипати цукровою пудрою.