У перекладі з грецької "кутя" означає: варена пшениця. Подейкують, що кутю варили ще в Давній Греції та Римі – варену кашу з сухофруктами приносили на знак пошани померлих.
Читайте також Смачні страви на Новий рік: курочка у вишневому маринаді, рулет із паприкою та гомілки з карі
На різдвяному столі кутя посідає важливе місце. В ній мають бути три незмінні інгредієнти:
- зерно (пшениця, рис, пшоно);
- мед;
- мак.
Особливим рецептом куті поділилася українська кондитерка Ліза Глінська. Кутя в родині кулінарки готується на узварі.
Рецепт куті на узварі
- Час: 60 хвилин
- Порції: 4 – 6
Рецепт куті / Фото Лізи Глінської
Приготування:
- Ретельно промийте крупу водою. Залийте її водою в каструлі (пропорція 1:3) та залишіть на 5 – 8 годин.
- Додайте дрібку солі та відваріть на середньому вогні до готовності. Не забувайте помішувати крупу.
- Додайте мак та перемішайте. Накрийте все кришкою та залишіть на 15 – 20 хвилин.
- Для приготування узвару залийте сухофрукти водою та відваріть.
- Влийте до куті узвар. Кількість залежить від консистенції, яка вам довподоби.
- Додайте до куті мед, дрібно нарізані волоські горіхи та сухофрукти.
Кутя готова. Смачного!