Здебільшого великодні яйця фарбують у червоний, жовтий, синій, зелений і золотистий кольори. Для червоного беруть червону фарбу і фуксин, для жовтого застосовують яблуневу кору, для синього – варять проліски, а для золотистого – лушпиння цибулі.

Буде цікаво Пасхальний стіл, який всіх здивує креативом

Також для фарбування використовують сушені ягоди бузини чорної та кору чорноклена. Яєць має бути 13 – вони символізують 12 апостолів і Спасителя. Найбільше готують червоних крашанок.

Проте не варто фарбувати яйця в чорний, адже вони нагадують про кров "лукавого". Крашанки зберігаються тиждень у холодильнику.

Як гарно пофарбувати яйця

Суддя "МастерШеф" Володимир Ярославський розповів, як він робить крашанки.

Кожного року тестую новий спосіб для вас і для себе. Результат мені дуже сподобався. Але треба завчасно підготувати лушпиння з цибулі: червоної, білої та звичайної. Все майже так само, як робили наші бабусі, але трохи цікавіше,
– зазначив відомий кухар.

Приготування:

  1. З цибулі зніміть лушпиння та дрібно посічіть його ножицями.
  2. Змочіть яйця у воді, викачайте їх у лушпинні, акуратно загорніть у нарізані колготки та занурте в гарячу воду.
  3. До води додайте трохи блакитного барвника та оцет – на десяток яєць треба 1,5 столової ложки оцту для фіксації фарби.
  4. Варіть буквально 5 – 6 хвилин і залиште яйця у гарячій воді ще хвилин на 20.
  5. Вийміть крашанки, очистьте від цибулевого лушпиння і змастіть олією, щоб були красиві та блискучі.