Смак історії: готуємо вареники, які обожнював Тарас Шевченко

22 вересня 2021, 19:27
Читать новость на русском

Відомо, що наш Кобзар був життєлюбом. Але кухню шанував найпростішу. За спогадами сучасників, улюбленими стравами Тараса Шевченка були борщ із сушеними карасями та гречані вареники із сиром.

31 січня 1843 року в листі до Яна Кухаренка Шевченко просив друга більше не згадувати в листуванні вареники: "Проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник так, так тобі і лізе в очі…" 

Цікаво Дитячі страви з куркою на щодень: соковиті мітболи, наґетси та котлети із сирною начинкою

Тож сьогодні ми й приготуємо улюблені вареники Тараса Шевченка.


Готуємо улюблені вареники Тараса Шевченка / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

Для тіста:

  • гречане борошно – 3 скл.;
  • яйце – 1 шт.;
  • молоко/вода – ½ скл.;
  • сіль – ½ ч. л.

Для начинки:

  • сир – 600 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – ½ ч. л.;
  • сіль.

Для соусу:

  • сметана – 2½ скл.
  • або вершкове масло – 40 г.

Приготування:

  1. Доведіть до кипіння молоко або воду для тіста. Всипте муки, солі, вбийте яйце. Заваріть тісто, добре все перемішавши.
  2. Протріть сир через сито, перемішайте його із сирим яйцем, цукром і сіллю.
  3. Сформуйте на долоні круглі тонкі коржі, в центр кожного викладайте начинку з сиру, заліпіть звичайні напівкруглі вареники.
  4. Опустіть вареники в киплячу підсолену воду і варіть 10 – 12 хвилин.
  5. При подачі можна полити їх сметаною або розтопленим вершковим маслом.

Смачного!