31 січня 1843 року в листі до Яна Кухаренка Шевченко просив друга більше не згадувати в листуванні вареники: "Проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник так, так тобі і лізе в очі…"

Цікаво Дитячі страви з куркою на щодень: соковиті мітболи, наґетси та котлети із сирною начинкою

Тож сьогодні ми й приготуємо улюблені вареники Тараса Шевченка.


Готуємо улюблені вареники Тараса Шевченка / Фото Shutterstock

Інгредієнти:

Для тіста:

  • гречане борошно – 3 скл.;
  • яйце – 1 шт.;
  • молоко/вода – ½ скл.;
  • сіль – ½ ч. л.

Для начинки:

  • сир – 600 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – ½ ч. л.;
  • сіль.

Для соусу:

  • сметана – 2½ скл.
  • або вершкове масло – 40 г.

Приготування:

  1. Доведіть до кипіння молоко або воду для тіста. Всипте муки, солі, вбийте яйце. Заваріть тісто, добре все перемішавши.
  2. Протріть сир через сито, перемішайте його із сирим яйцем, цукром і сіллю.
  3. Сформуйте на долоні круглі тонкі коржі, в центр кожного викладайте начинку з сиру, заліпіть звичайні напівкруглі вареники.
  4. Опустіть вареники в киплячу підсолену воду і варіть 10 – 12 хвилин.
  5. При подачі можна полити їх сметаною або розтопленим вершковим маслом.

Смачного!