Щавель є однією із найкорисніших рослин: його листя багаті вітаміном С, залізом та калієм. Якщо ви любите щавель, то зробити заготівлю на зиму – це один з обов'язкових пунктів літа.
Цікаво Поживний перекус – що покласти у рюкзак
Усім відомо, що заморожування – найбільш нехитрий спосіб сезонної заготівлі. Відправляти в морозильну камеру можна практично всі продукти, особливо ті, яких не вистачає взимку. І щавель – один із них.
Як заморожувати щавель правильно
Щавель потрібно ретельно перебрати, щоб позбутися від комах та жовтих листків. Викидайте підгнилі або ж пошкоджені листки, щоб вони не зашкодили якості решти врожаю.
Як заморозити щавель на зиму / Фото сайт Євгена Клопотенка
Перебраний щавель ретельно промийте. Це потрібно зробити декілька разів, після цього – обсушіть листки і порубайте ножем.
Далі необхідно бланшувати щавель. Листя необхідно замочити в окропі приблизно на хвилину. Найкраще це робити в шумівці або друшляку. При бланшуванні щавель з яскраво-зеленого стане темно-оливковим. Все тому, що під впливом тепла наявна в рослині кислота трансформується в феофітин, надаючи щавлю абсолютно новий відтінок.
Простий спосіб зберегти щавель на зиму / Фото przyslijprzepis
Після бланшування обов'язково залиште щавель на 1 – 2 години в ситечку або друшляку.
Заморожувати щавель можна кількома способами
Перший спосіб: порізане листя щавлю складаємо в поліетиленові пакети і намагаємося видалити з них якомога більше повітря. Такі пакети поміщаємо в морозилку.
Другий спосіб: слід розкласти нарізаний щавель у формочки для морозива чи кексів. Додати трохи води, щоб листочки краще розташувалися на невеликому просторі.