Що таке вішісуаз: рецепт приготування вишуканої французької страви

17 червня 2021, 20:05
Читать новость на русском

Що приготувати швидко та смачно? Ми підготували для вас рецепт французької страви. Обов'язково спробуйте.

Вішісуаз – суп, який готують з різних сортів цибулі та порею, обсмажених на вершковому маслі з додаванням курячого бульйону або води, вершками та подрібнють у пюре. 

Читайте також МХП презентував сучасну R&D-лабораторію: у чому суть експерименту

Першу страву подають охолодженим з грінками, салатом з обсмаженими з часником креветками та подрібненого фенхелю.

Існує кілька версій походження страви. Найпоширеніша версія  –  влітку 1917 року французький шеф-кухар нью-йоркського ресторану компанії The Ritz-Carlton – Луї Діат приготував суп для відвідувачів. Його ідея навіяна спогадами з дитинства, коли його мати або бабуся готували класичний суп з цибулі, рятуючись від спеки. Шеф-кухар назвав страву – охолоджений вершковий вішісуаз, на честь рідного курортного регіону Віші.

1869 року дуже схожий рецепт опубліковано у "Королівської кулінарній книзі" (The Royal Cookery Book) за рецептом французького кухаря Жюля Гуффі, який не планував подавати суп холодним.

Як приготувати суп вішісуаз

  • Час: 45 хвилин
  • Порції: 2 – 3
  • Калорійність на 100 грамів: 265 ккал

Інгредієнти:
– 2 шт. порею;
– 1 цибуля;
– 2 картоплі;
– 300 мілілітрів овочевого бульйону або кип'яченої води;
– 200 мілілітрів вершків 33 %;
– 10 грамів вершкового масла 82%;
– 10 мілілітрів оливкової олії;
– петрушка;
– сіль;
– перець;
– грінки з білого хліба.

  1. Цибулю почистіть, порей помийте, наріжте кільцями.

Порей/ Фото Unsplash

  1. У каструлі обсмажте протягом 8 – 10 хвилин два види цибулі з вершковим маслом, додайте оливкову олію. Цибуля має бути м'якою зі скоринкою.
  2. Картоплю помийте, почистіть від шкірки, наріжте кубиками.

Картопля / Фото Unsplash

  1. Далі – влийте бульйон або кип'ячену воду, додайте сіль, доведіть до кипіння на маленькому вогні протягом 15 – 20 хвилин до готовності. Додайте вершки, готуйте ще п'ять хвилин.
  2. Петрушку помийте, подрібніть ножем.

Петрушка/ Фото Unsplash

  1. Готовий суп зніміть з вогню, блендером подрібніть до однорідної консистенції. Залиште для охолодження.

Суп вішісуаз / Фото Unsplash

  1. Вилийте суп у тарілки, додайте грінки, задекоруйте петрушкою. Подавайте холодним. Смачного!